Онима који нису искусни, прање веша у веш машини може да делује као научна фантастика. На програматору се налази гомила симбола који објашњавају како функционишу програми, али свака веш машина је другачија.

Тако постоје модели на којима једноставно пише који програм је у питању, али и они на којима се налазе посебни симболи.

Иконица лептирића је ознака о којој се доста полемисало. Тако се на друштвеним мрежама и многобројним форумима могу пронаћи питања шта заправо значи.

Лептир служи за одећу која је осетљивог материјала. Овај програм се најчешће користи за ствари које скоро и да нису запрљане.

Фото: Shutterstock

 

Траје врло кратко, у зависности од произвођача. Примера ради, уколико имате мајицу танког и осетљивог материјала коју сте једном носили и потребно јој је "само да замирише", онда је програм лептира идеалан. Служи само омекшавање млаком водом и има минималну центрифугу.

Такође, центрифуга на веш машини би требало да се користи пажљиво, јер што је већи број обртаја, већа је и могућност да уништите веш. Имајте на уму да центрифуга није машина за сушење веша. Што се тиче самог програма на машини, претпрање може бити одвојено од свих осталих програма, а може се налазити везано за неки одређени програм.

Фото: Shutterstock

 

На пример, на програматору можете видети ознаку 60 и 60П. "П" означава претпрање, што значи да ће машина одрадити процес прања на 60⁰C са претпрањем. Исто важи и уколико ознака "П" стоји уз било који други програм. Још симбола који се могу наћи на програматору су кадица са две или три капи воде или кадица са вертикалном линијом, попут римског броја 1.

(Alo)

БОНУС ВИДЕО: