- To je bio moj tata kakvog ću ga pamtiti. Profesor doktor Petar Volk upravo je otišao na drugi svet... - kratko je napisala uz fotografiju iz očeve mladosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Majka Maje Volk, glumica Mirjana Kodžić, bila je velika zvezda nekadašnje Jugoslavije. Iako je od njene smrti prošlo 16 godina, mnogi još pamte uloge koje je ostvarila, kako u pozorištu, tako i na televiziji. Svestrano obrazovana, prenela je na ćerku brojna interesovanja – za film, muziku, putovanja, pisanu reč... Ništa manju inspiraciju Maja Volk, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, nije dobila ni od oca, pozorišnog i filmskog kritičara, istoričara i teoretičara Petra Volka, koji je preminuo u 90 godini.

Petar Volk rođen je 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Završio je 1949. godine Gimnaziju u Banja Luci. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a filmsku i pozorišnu estetiku doktorirao 1971. godine u Pragu. Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio mu je 1986. godine doktorat nauka iz oblasti istorije filma.

Bio je, pored ostalog, direktor Festivala jugoslovenskog filma, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1977-1981). Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio je redovni profesor i šef Katedre za teoriju i istoriju, predsednik upravnog odbora Instituta za film.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".