- То је био мој тата каквог ћу га памтити. Професор доктор Петар Волк управо је отишао на други свет... - кратко је написала уз фотографију из очеве младости.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59)

 

Мајка Маје Волк, глумица Мирјана Коџић, била је велика звезда некадашње Југославије. Иако је од њене смрти прошло 16 година, многи још памте улоге које је остварила, како у позоришту, тако и на телевизији. Свестрано образована, пренела је на ћерку бројна интересовања – за филм, музику, путовања, писану реч... Ништа мању инспирацију Маја Волк, професорка Факултета драмских уметности, није добила ни од оца, позоришног и филмског критичара, историчара и теоретичара Петра Волка, који је преминуо у 90 години.

Петар Волк рођен је 1931. године у Босанском Петровцу. Завршио је 1949. године Гимназију у Бања Луци. Дипломирао је књижевност на Филозофском факултету у Загребу, а филмску и позоришну естетику докторирао 1971. године у Прагу. Универзитет уметности у Београду доделио му је 1986. године докторат наука из области историје филма.

Био је, поред осталог, директор Фестивала југословенског филма, Музеја позоришне уметности Србије и управник Југословенског драмског позоришта (1977-1981). На Факултету драмских уметности у Београду био је редовни професор и шеф Катедре за теорију и историју, председник управног одбора Института за филм.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".