Policija je to rekla za Tanjug, na pitanje kako napreduje istraga i dodala da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima.

- Srpski državljanin koji živi u Beču video je, prema sopstvenim izjavama, dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji na tramvajskoj stanici u centru Beča 30. marta 2024. oko 20 časova. Sa detetom su bile dve žene. Kontaktirao je srpske vlasti. Kontaktirali su bečku policiju. Svedok je ispitan i obezbeđen je snimak koji je čovek napravio o svom zapažanju. Tačne okolnosti, posebno da li se zaista radi o nestaloj devojci, predmet su istrage koja je u toku - navela je je policija.

Dok srpska javnost sa nestrpljenjem očekuje bilo kakve informacije iz istrage, portparol bečke policije Markus Ditrih oglasio se austrijski Klajne Cajtung rekavši da se "istraga intenzivno sprovodi i da kriminalističko odeljenje dobro napreduje".

Još uvek niko ne može da pruži odgovor na pitanje gde je nestala Danka Ilić, a srpska javnost čeka da sazna da li je Danka na snimku iz Beča na kom se vidi devojčica u pratnji dve žene za koje se pretpostavlja da su rumunske državljanke.

- Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da kažemo da li je na snimku nestala devojčica, rekao je danas popodne portparol bečke policije Markus Ditrih za Klajne Cajtung negirajući medijske navode koji tvrde suprotno. Kako je naveo, policija još uvek pokušava da potvrdi identitet devojčice na snimku uz pomoć dostupne tehnologije.

Foto: M. Kolašinac, M. Gogić

 

 

Ditrih kaže da je muškarac koji je napravio video ispitan i da trenutno nema drugih svedoka. Prioritet policije je da pronađu devojčicu sa snimka i dve osobe sa snimka.

- Istraga se intenzivno sprovodi i kriminalističko odeljenje dobro napreduje. Čim budemo imali nove informacije, odmah ćemo obavestiti javnost - rekao je Ditrih.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta oko 13.45 časova u Banjskom polju kod Bora, a u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Foto: Društvene mreže

 

 

Devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena i na Austriju, a Interpol je raspisao žutu poternicu.

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".