Vavedenje ili Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica je u kalendare ubeležena crvneim slovom i spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane. Po obećanju da će im dete koje gospod podari posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram.

Prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja uveo ju je u svetinju gde je bila do 12 godine. Posle smrti roditelja, Mariju su dali Josifu, rođaku iz Nazareta u čijem domu prima blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Zaštitnica

Smatra se zaštitnicom žena porodilja i postoje različita narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Postoji običaj da se posle službe u crkvi, svečano odevene i okićene cvećem, okupe sve mlade žene koje su se te jeseni udale.

Južno Pomoravlje ima svoje običaje, te se žene koje nemaju dece upute ka manastiru Crkvica, gde se mole kako bi dobile porod.

Stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri.

Na osnovu vremena na sutrašnji dan, u istočnoj Srbiji su predskazivali rod useva. Vedro nebo i lepo vreme znači obećavajuće i dobro leto.