Ženske gaćice, naročito one ženstvenog kroja, često su ukrašene malom mašnom na prednjem delu.

Na društvenim mrežama o tome se često raspravlja, kruži čak nekoliko teorija koje su uglavnom vezane za neka davna vremena.

- Što se tiče korena tradicije, ona potiče iz dana pre nego što smo znali za lastiš, kada je donje rublje trebalo da se drži na mestu malom vrpcom provučenom kroz čipku sa ušicama na vrhu. Mala mašna je mesto gde bi se zavezala ta vrpca, naravno spreda jer je tako najpogodnije. Dakle, njeno je značenje toliko daleko od ukrasa i ta mala mašnica služila je vitalnoj funkciji da donje rublje drži čvrsto na mestu - bio je jedan od odgovora.

Foto: Profimedia

 

Neki su naglasili da je to zato što su žene nekada ustajale veoma rano, još pre izlaska sunca i oblačile se u mraku ili uz jednu sveću. Pošto su malo toga videle, mašna bi im stavila do znanja - gde i kako treba da ih obuku, odnosno koja je strana prednja, a koja stražnja.

Danas više takvi problemi ne postoje, ali se dizajn zadržao zbog tradicije. Takođe, nekim ženama se mašnica danas nimalo ne sviđa i redovno je otkinu, piše Dejli Star.

- Uvek sam ih smatrala pomalo besmislenim i dosadnim, a ne slatkim - jedan je od komentara.

Kako god bilo, danas je mašna deo ukrasa te se često pojavljuje u kolekcijama ženstvenog i romantičnog karaktera.

BONUS VIDEO: