Posle više od dva meseca spekulacija i bizarnih teorija zavere, Kejt Midlton, princeza od Velsa, obratila se javnosti povodom svog zdravstenog stanja i saopštila da boluje od raka.

Supruga princa Viljama, koja je u januaru, neposredno pre operacije u predelu abodmena, napunila 42 godine, putem video-snimka se zahvalila svima na lepim željama i ispričala da joj je dijagnostikovan kancer i da veruje da će biti dobro.

Budući da je Kejt majka troje male dece, od kojih je najstarije budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, fanovi britanske kraljevske porodice zabrinuti su za celu njenu porodicu u ovom teškom trenutku.

Kako je princeza od Velsa objasnila, nakon što su doživeli "ogroman šok", njen suprug princ Vilijam i ona morali su da saopšte teške vesti svojoj deci - princu DŽordžu (10), princezi Šarlot (8) i princu Luiju (5).

Foto: Profimedia

 

Istakla je da im je rekla da je dobro i da je "svakog dana sve jača", kao i da se koncentrisala samo na korisne stvari.

- Najvažnije je što nam je bilo potrebno vreme da objasnimo sve DŽordžu, Šarlot i Luiju na način koji je odgovarajući za njih, da ih uverimo da ću biti dobro - naglasila je princeza od Velsa.

- Kao što sam im rekla - ja sam dobro i jača sam svakog dana jer se fokusiram da stvari koje mi pomažu da ozdravim, umom, telom i duhom - dodala je.

Foto: Profimedia

 

Vilijam stoji čvrsto uz svoju suprugu u ovom veoma složenom momentu (iako nije bio s njom na snimku), a princeza objašnjava oni zajedno "čine sve moguće da procesuiraju ovo i upravljaju time privatno, zarad svoje mlade porodice".

Kejt Midlton rekla je u zvaničnom saopštenju da joj je rak dijagnostikovan nakon uspešne operacije u predelu abdomena u januaru, kao i da doktori smatraju da treba da se podvrgne preventivnoj hemioterapiji.

Kako reći detetu da ste vi ili neko drugi u porodici bolesni?

Američko udruženje za rak, organizacija koja se bavi borbom protiv malignih bolesti, na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji ima smernice za razgovor s mališanima nakon što neko ko im je blizak dobije dijagnozu kancera.

  • Budite iskreni i otvoreni. Ako deca pomisle da nešto krijete od njih, mogu da se osete zbunjeno i uplašeno.
  • Koristite reči koje će razumeti. Mališani moraju da znaju dovoljno da budu spremni za sve što sledi, a mlađoj deci obično terba manje detalja. Ako je oboleo član porodice, dete mora da zna osnovno: tip raka, gde se tumor nalazi, kako će teći lečenje, kako ono može da promeni izgled i stanje bliske osobe, kako će novonastala situacija uticati na njihove živote.
  • Pronađite balans između previše i premalo informacija. Koliko ćete reći zavisi od uzrasta deteta, njegove ličnosti i sposobnosti da razume informacije.
  • Objasnite im fizičke promene koje mogu da vide. Rak je teška tajna ako odlučite da je čuvate jer lečenje može da dovede do neprestanog umora, promena u težini, gubitka kose, povraćanje... To sve može da bude zastražujuće za dete, pa ono mora da se spremi.
  • Objasnite da je rak ozbiljna bolest. Deca treba da razumeju u čemu je razlika između neke bezazlene bolesti i raka.
  • Pustite ih da postavljaju pitanja i izraze svoja osećanja.

Saopštenje koje je princeza od Velsa podelila pogledajte u snimku.

(Glossy)

BONUS VIDEO: