Vlasti te južnoameričke zemlje krive trgovinu drogom za talas nasilja u zemlji, piše Rojters.

Nacionalna policija saopštila je da istražuje smrt 27-godišnje gradonačelnice San Visentea i Žaira Lora, njenog direktora komunikacija, nakon što su njihova tela otkrivena u provinciji Manabi.

Oboje su ubijeni, saopštila je policija.

"Ovo je atentat"

Kasnije juče, policija je saopštila da je pucnjava došla iz iznajmljenog automobila i da su pratili GPS sistem vozila.

Garsija je bila u partiji Pokret građanske revolucije bivšeg predsednika Rafaela Koree.

Foto: Profimedia

 

Korea i Luisa Gonzales, predsednički kandidat stranke na nedavnim izborima, nazvali su Garsijino ubistvo atentatom.

- Upravo sam saznao da su ubili našu koleginicu, gradaonačelnicu San Visentea, Brižit Garsiju - objavio je Gonzales na Iks.

Prošlog leta ubijen je predsednički kandidat koji je bio glasni kritičar korupcije i organizovanog kriminala

Garsija je najnovija politička ličnost u Ekvadoru koja je ubijena od ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija prošlog avgusta.

Vilavisencio, glasni kritičar korupcije i organizovanog kriminala, ubijen je tokom kampanje dve nedelje pre predsedničkih izbora. Predsednik Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje u januaru zbog porasta nasilja nakon što su naoružani napadači upali u TV stanicu tokom direktnog prenosa. Noboa je takođe označio 22 kriminalne grupe kao terorističke organizacije.

Ranije ovog meseca produženo je vanredno stanje u Ekvadoru. U saopštenju, Naboina vlada je osudila ubistva i rekla da sarađuje sa tužiocima i policijom kako bi osigurala brzu istragu. Jačaćemo politiku javnog reda sve dok ne postigne bezbednost i mir za sve Ekvadorce“, saopštila je vlada.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: