Četvoročasovna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, "označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima", navodi se u saopštenju bolnice, preneo je Rojters.

Bubreg je obezbedio eDŽenesis iz Kembridža, u Masačusetsu.

Foto: A. Stanković

 

Podsetimo, u februaru ove godine pojavila se vest da tim je predvođen japanskim naučnicima uspešno uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude, po prvi put u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija "PorMedTec Co" koja sprovodi projekat.

Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.

Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije "eGenesis", uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi "PorMedTec".

Oplođene jajne ćelije, proizvedene korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom.

Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.

Kako je naveo osnivač "PorMedTec-a" i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.

Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko 3 procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.

<a data-cke-saved-href="https://www.novosti.rs/c/sport/tenis/1347165/arina-sabalenko-teniserka-vta-majami-objavila-konstantin-koljcov-nije-vise-bio-njen-momak-pao-terase-23-sprata-hotela-teniske-najnovije-vesti?utm_source=nportal&utm_medium=nportal-single&utm_campaign=nportal-dve-vesti" href="https://www.novosti.rs/c/sport/tenis/1347165/arina-sabalenko-teniserka-vta-majami-objavila-konstantin-koljcov-nije-vise-bio-njen-momak-pao-terase-23-sprata-hotela-teniske-najnovije-vesti?utm_source=nportal&utm_medium=nportal-single&utm_campaign=nportal-dve-vesti" target="_blank" class="news-item title=" IZNENADILA="" JE="" SVE!="" Evo="" šta="" je="" Arina="" Sabalenka="" poručila="" nakon="" što="" Konstantin="" Koljcov="" pronađen="" mrtav"="" style="margin: 0px 0px 20px; box-sizing: border-box; color: rgb(233, 29, 30); text-decoration-line: none; display: flex; align-items: flex-start; padding: 0px; border-bottom: none; flex: 0 0 calc(50% - 7.5px); width: calc(50% - 7.5px);">

BONUS VIDEO: