I dok su osmaci i njihovi roditelji uveliko u panici, te prave računice da li će skupiti neophodan broj bodova da bi se upisali u željene škole, dotle njihove nešto starije kolege skoro da nemaju takve probleme. Oni koji planiraju da studiraju moraće kao i do sada da polažu prijemne ispite, ali je pompezno najavljivano uvođenje velike, odnosno državne mature, ponovo odloženo, ovoga puta za jun 2026. godine, mada je sve više prosvetnih radnika koji smatraju da ona nikada neće ni zaživeti.

Pre svega jer se mnogi fakulteti protive da velika matura zameni prijemne ispite, već smatraju da oni moraju da budu ti koji će odlučivati kako će izgledati testiranje budućih akademaca.

Dva dana, tri testa i veliki novitet


Dakle, u iščekivanju da se nešto novo desi oko velike mature, da se (opet) najavi njeno uvođenje, ili da se zauvek od nje odustane, ove nedelje sledi nam generalna proba za malu maturu. Tokom dva dana, u petak i subotu, 22. i 23. marta, osmaci će polagati tri testa: prvog dana matematiku, a drugog srpski/maternji jezik i treći ispit po izboru, između geografije, istorije, biologije, fizike i hemije.

- Za razliku od prethodne, ove školske godine novina je to što će učenici imati mogućnost da od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu. Dakle, iako su sada prijavili određeni predmet, imaće još vremena da se predomisle. Nakon 11. aprila, nema predomišljanja - rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".