И док су осмаци и њихови родитељи увелико у паници, те праве рачунице да ли ће скупити неопходан број бодова да би се уписали у жељене школе, дотле њихове нешто старије колеге скоро да немају такве проблеме. Они који планирају да студирају мораће као и до сада да полажу пријемне испите, али је помпезно најављивано увођење велике, односно државне матуре, поново одложено, овога пута за јун 2026. године, мада је све више просветних радника који сматрају да она никада неће ни заживети.

Пре свега јер се многи факултети противе да велика матура замени пријемне испите, већ сматрају да они морају да буду ти који ће одлучивати како ће изгледати тестирање будућих академаца.

Два дана, три теста и велики новитет


Дакле, у ишчекивању да се нешто ново деси око велике матуре, да се (опет) најави њено увођење, или да се заувек од ње одустане, ове недеље следи нам генерална проба за малу матуру. Током два дана, у петак и суботу, 22. и 23. марта, осмаци ће полагати три теста: првог дана математику, а другог српски/матерњи језик и трећи испит по избору, између географије, историје, биологије, физике и хемије.

- За разлику од претходне, ове школске године новина је то што ће ученици имати могућност да од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из ког ће предмета радити трећи тест на завршном испиту. Дакле, иако су сада пријавили одређени предмет, имаће још времена да се предомисле. Након 11. априла, нема предомишљања - рекла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".