Procentualno gledano, Hrvatska zajedno sa ostrvima zauzima više od 75 odsto dužine jadranske obale.

Italiji pripada 15,4 odsto, Albaniji 4,9 odsto, Crnoj Gori 3,1 odsto, Sloveniji 0,5 odsto, a Bosni i Hercegovini 0,3 odsto obale Jadrana.

Možda na prvi pogled deluje čudno, ali Italija ima manju obalu na Jadranskom moru od Hrvatske, iako je po površini skoro šest puta veća. Nakon Italije, najdužu obalu ima Albanija, zatim Crna Gora i na kraju Slovenija i BiH.

Prema naučnom radu Granice podmorskih područja jadranskih država, Hrvatska ima obalu od čak 6.278 kilometara, uključujući i ostrva.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Kada se ona uklone, dužina obalne linije iznosi 1.880 kilometara, dok je u slučaju Italije 1.272 kilometra. Albanija ima obalu od 406 kilometara, Crna Gora 260, Slovenija 45, a BiH 21 kilometar.

Inače, u hrvatskom delu Jadrana ima 698 ostrva, 389 ostrvca i 78 grebena, što hrvatska ostrva čini najbrojnijim u Jadranskom moru i drugim po brojnosti na Sredozemlju (grčko ostrvlje je najbrojnije).

Od 698 ostrva samo ih je 48 naseljeno u smislu da najmanje jedna osoba boravi na tom ostrvu. Neki izvori ukazuju na to da Hrvatska ima 66 naseljenih ostrva, što je broj ostrva koja na sebi imaju naselja, ali od ostrva s naseljem 19 ih je izgubilo stalne stanovnike kao rezultat stalnog smanjenja broja stanovnika na svim hrvatskim ostrvima zbog slabe ekonomske aktivnosti i preseljavanja najstarijih stanovnika s najopustelijih ostrva u staračke domove na obližnjim ostrvima. 

BONUS VIDEO:

(Kurir)