Процентуално гледано, Хрватска заједно са острвима заузима више од 75 одсто дужине јадранске обале.

Италији припада 15,4 одсто, Албанији 4,9 одсто, Црној Гори 3,1 одсто, Словенији 0,5 одсто, а Босни и Херцеговини 0,3 одсто обале Јадрана.

Можда на први поглед делује чудно, али Италија има мању обалу на Јадранском мору од Хрватске, иако је по површини скоро шест пута већа. Након Италије, најдужу обалу има Албанија, затим Црна Гора и на крају Словенија и БиХ.

Према научном раду Границе подморских подручја јадранских држава, Хрватска има обалу од чак 6.278 километара, укључујући и острва.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Када се она уклоне, дужина обалне линије износи 1.880 километара, док је у случају Италије 1.272 километра. Албанија има обалу од 406 километара, Црна Гора 260, Словенија 45, а БиХ 21 километар.

Иначе, у хрватском делу Јадрана има 698 острва, 389 острвца и 78 гребена, што хрватска острва чини најбројнијим у Јадранском мору и другим по бројности на Средоземљу (грчко острвље је најбројније).

Од 698 острва само их је 48 насељено у смислу да најмање једна особа борави на том острву. Неки извори указују на то да Хрватска има 66 насељених острва, што је број острва која на себи имају насеља, али од острва с насељем 19 их је изгубило сталне становнике као резултат сталног смањења броја становника на свим хрватским острвима због слабе економске активности и пресељавања најстаријих становника с најопустелијих острва у старачке домове на оближњим острвима. 

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)