Ovo za Sputnjik kaže Milena Anđelković, farmaceutkinja iz Zvečana i dobitnik prestižne evropske nagrade za medicinska istraživanja "International Medis Awards for Medical Research" i dodaje:

- Kao naučni saradnik Farmaceutskog fakulteta, analitički deo istraživanja uvek radim u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici. Tako sam povezala dve važne ustanove u mom životu i našoj zemlji.

Anđelkovićeva je nagradu dobila za naučni rad proistekao iz njene doktorske disertacije na temu uticaja toksičnih metala, pre svega kadmijuma i olova na hormon-zavisne karcinome.

Iz doktorata je objavila pet radova, a nagradu dobila za istraživanju uloge ovih toksičnih metala, u nastanku raka testisa.

Ona je za Kosovo onlajn rekla je ova nagrada vrlo važna za sve mlade istraživače, ali da je to i potvrda da je na pravom putu, uprkos otežanim uslovima.

Anđelkovićeva je konkurisala naučnim radom koji je proistekao iz njene doktorske disertacije, a koja se bazira na ispitivanju potencijalnog uticaja toksičnih metala - kalijuma i olova u malignim bolestima

- Za Medis nagradu smo odabrali ovaj rad o karcinomu testisa, upravo zbog impozantnih rezultata koje smo postigli. Ušli smo u uži krug, a potom i u finale. Svi smo pratili taj veliki događaj kao filmski festival, kada je izabran ovaj rad za najbolji rad u oblasti farmacije za ovu godinu za Srbiju - kaže ona.

Za nju i njen tim, svaka nagrada je značajna, a kako ističe, pogotovo je važna za mlade istraživače.

- Ona govori o tome da smo na nekom pravom putu i da ono što radimo je dobro i da će imati možda i neku kliničku primenu. Saradnja je bila sa profesorima sa Farmaceutskog fakulteta, sa kojima sam i radila ovu disertaciju. Pacijente smo imali sa Klinike za urologiju kliničkog centra Srbije. Studija je bila takva, da smo morali da imamo i kontrolnu grupu, a to su bili pacijenti koji nisu imali ovu vrstu bolesti, a to su zdravi ispitanici sa KiM, Zvečana i Mitrovice, jer nam je tu bilo lakše da se dođe do većeg broja uzoraka, a skupljeni su u našoj matičnoj ustanovi - objašnjava Anđelković.

Anđelković će nastaviti da proučava ovu temu zajedno sa profesorima sa Katedre za toksikologiju, Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Radimo i druge naučno-istraživačke radove i projekte, tako da za nas naučnike nema dosta. Mi uvek nastavljamo dalje i trudimo se da nešto novo nađemo, a da pre svega bude nešto uspešno, pa i da ima neku kliničku primenu - dodaje ona za Kosovo onlajn.

- Svi znamo kakvi su uslovi ovde kod nas i da je otežano snabdevanje svim stvarima, naravno i za nas u KBC Kosovska Mitrovica. Međutim, ako imate volju i želju, ako ste motivisani da radite, nađete put za svako rešenje - poručuje Anđelković.

Inače, me­đu­na­rod­na struč­na ko­mi­si­ja kon­kur­sa već de­se­tu go­di­nu na­gra­đu­je naj­ve­ća is­tra­ži­vač­ka do­stig­nu­ća le­ka­ra i far­ma­ce­u­ta iz dr­ža­va sred­nje i is­toč­ne Evro­pe.

(Sputnjik/Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO: