Ово за Спутњик каже Милена Анђелковић, фармацеуткиња из Звечана и добитник престижне европске награде за медицинска истраживања "International Medis Awards for Medical Research" и додаје:

- Као научни сарадник Фармацеутског факултета, аналитички део истраживања увек радим у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици. Тако сам повезала две важне установе у мом животу и нашој земљи.

Анђелковићева је награду добила за научни рад проистекао из њене докторске дисертације на тему утицаја токсичних метала, пре свега кадмијума и олова на хормон-зависне карциноме.

Из доктората је објавила пет радова, а награду добила за истраживању улоге ових токсичних метала, у настанку рака тестиса.

Она је за Косово онлајн рекла је ова награда врло важна за све младе истраживаче, али да је то и потврда да је на правом путу, упркос отежаним условима.

Анђелковићева је конкурисала научним радом који је проистекао из њене докторске дисертације, а која се базира на испитивању потенцијалног утицаја токсичних метала - калијума и олова у малигним болестима

- За Медис награду смо одабрали овај рад о карциному тестиса, управо због импозантних резултата које смо постигли. Ушли смо у ужи круг, а потом и у финале. Сви смо пратили тај велики догађај као филмски фестивал, када је изабран овај рад за најбољи рад у области фармације за ову годину за Србију - каже она.

За њу и њен тим, свака награда је значајна, а како истиче, поготово је важна за младе истраживаче.

- Она говори о томе да смо на неком правом путу и да оно што радимо је добро и да ће имати можда и неку клиничку примену. Сарадња је била са професорима са Фармацеутског факултета, са којима сам и радила ову дисертацију. Пацијенте смо имали са Клинике за урологију клиничког центра Србије. Студија је била таква, да смо морали да имамо и контролну групу, а то су били пацијенти који нису имали ову врсту болести, а то су здрави испитаници са КиМ, Звечана и Митровице, јер нам је ту било лакше да се дође до већег броја узорака, а скупљени су у нашој матичној установи - објашњава Анђелковић.

Анђелковић ће наставити да проучава ову тему заједно са професорима са Катедре за токсикологију, Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

- Радимо и друге научно-истраживачке радове и пројекте, тако да за нас научнике нема доста. Ми увек настављамо даље и трудимо се да нешто ново нађемо, а да пре свега буде нешто успешно, па и да има неку клиничку примену - додаје она за Косово онлајн.

- Сви знамо какви су услови овде код нас и да је отежано снабдевање свим стварима, наравно и за нас у КБЦ Косовска Митровица. Међутим, ако имате вољу и жељу, ако сте мотивисани да радите, нађете пут за свако решење - поручује Анђелковић.

Иначе, ме­ђу­на­род­на струч­на ко­ми­си­ја кон­кур­са већ де­се­ту го­ди­ну на­гра­ђу­је нај­ве­ћа ис­тра­жи­вач­ка до­стиг­ну­ћа ле­ка­ра и фар­ма­це­у­та из др­жа­ва сред­ње и ис­точ­не Евро­пе.

(Спутњик/Косово онлајн)

БОНУС ВИДЕО: