Statua slavnog majstora borilačkih vještina Brusa Lija nestala je iz mostarskog parka Zrinjevac u nedelju 3. marra. Ostao je stalak, a pored njega drvena paleta sa točkićima. Danas su pronašli deo kipa, a neko ga je izgleda ukrao i presekao kako bi prodao bakar od kojeg je kip napravljen.

Fotografije kipa Brusa Lija, ili bar onoga što je od njega ostalo, objavili su na Instagram stranici 'Mostar forever'.

- Pronađen Brus Li iz Velikog parka / parka Zrinjevac i upravo traje borba za njegov život jer je u kritičnom stanju. Pomolimo se za njega.  (Neznani junak nam ustupio fotografiju) - napisali su u objavi.

Na prazno postolje gde je nekad stajao kip građani Mostara ovih su dana donosili i sveće u spomen na njega, prenosi 24sata.hr.

A  otkud uopšte Brus Li u Mostaru?

U julu 2003. godine čelnici nevladine organizacije "Urbani pokret - Mostar" na javnoj tribini su objavili inicijativu za podizanje spomenika Brusu Liju u Mostaru i pozvali likovne umetnike da ponude svoja rešenja. Ideju je "izrodio" dvojac okupljen oko Urbanog pokreta Mostar. Reč je o Nini Raspudiću i Veselinu Gatalu.

Postavljen je u park 2005. Već prve noći nakon što je postavljen nestale su mu nunčake. Statua je jednom ranije bila i uklonjena iz parka nakon što su u više navrata vandali oštećivali Lijev kip, umetničko delo Ivana Fijolića. Popravku kipa izvršio je tada mostarski akademski vajar Željko Marić. 

BONUS VIDEO: