Статуа славног мајстора борилачких вјештина Бруса Лија нестала је из мостарског парка Зрињевац у недељу 3. марра. Остао је сталак, а поред њега дрвена палета са точкићима. Данас су пронашли део кипа, а неко га је изгледа украо и пресекао како би продао бакар од којег је кип направљен.

Фотографије кипа Бруса Лија, или бар онога што је од њега остало, објавили су на Инстаграм страници 'Mostar forever'.

- Пронађен Брус Ли из Великог парка / парка Зрињевац и управо траје борба за његов живот јер је у критичном стању. Помолимо се за њега.  (Незнани јунак нам уступио фотографију) - написали су у објави.

На празно постоље где је некад стајао кип грађани Мостара ових су дана доносили и свеће у спомен на њега, преноси 24сата.хр.

А  откуд уопште Брус Ли у Мостару?

У јулу 2003. године челници невладине организације "Урбани покрет - Мостар" на јавној трибини су објавили иницијативу за подизање споменика Брусу Лију у Мостару и позвали ликовне уметнике да понуде своја решења. Идеју је "изродио" двојац окупљен око Урбаног покрета Мостар. Реч је о Нини Распудићу и Веселину Гаталу.

Постављен је у парк 2005. Већ прве ноћи након што је постављен нестале су му нунчаке. Статуа је једном раније била и уклоњена из парка након што су у више наврата вандали оштећивали Лијев кип, уметничко дело Ивана Фијолића. Поправку кипа извршио је тада мостарски академски вајар Жељко Марић. 

БОНУС ВИДЕО: