Tako je ova skandinavska država postala 32. članica Alijanse. Svečanost podizanja zastave Švedske u sedištu NATO u Briselu biće održana 11. marta.

Podsetimo, Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo nakon što je Rusija počela specijalnu operaciju u Ukrajini.

Finska se pridružila NATO 4. aprila prošle godine.

Aplikacija Švedske nije imala podršku Turske i Mađarke. Za Tursku je bilo sporno to što Stokholm podržava kurdske grupe, kao i podrška izvozu oružja. Do promene je došlo kada se Švedska tokom pregovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom saglasila da u zamenu za ratifikaciju doprinese aktiviranju procesa pristupanja Turske EU.

Turska je odobrila aplikaciju Švedske u januaru.

U Mađarskoj su protiv članstva Švedske dugo vremena bili poslanici parlamenta koji su smatrali da Švedska širi laži o Mađarskoj.

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok potpisao je dokument u sredu.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je nedavno da je Rusija, u svetlu izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini svojih granica, preduzela mere za jačanje grupe na severozapadnim i zapadnim strateškim pravcima, formiranjem Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga.

- Zbog povećanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake da ojačamo grupu na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu - rekao je Šojgu na sastanku vojnog vrha Rusije.

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Rusija kao odgovor na pristupanje Finske i Švedske NATO Rusija će rasporediti dodatno naoružanje u nedavno formiranim vojnim okruzima. On je dodao da je zanimljivo kako su Finska i Švedska odmah zamenile svoju neutralnost, koji im je decenijama služila i osiguravala dobru reputaciju, članstvom u NATO.

- Decenije dobrosusedskih odnosa su propale - zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: