Za neke su banane one idealna užina koja sadrži dovoljno hranjivih stvari, dok drugi smatraju da preterivanje u konzumiranju banana može dovesti do debljanja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba verovati?

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranjivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

Foto: Profimedia

 

 

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

-22,8 g ugljenih hidrata

-2,6 g vlakana

-5,4 g skroba

-12,2 g šećera

-1,1 g proteina

-8,7 mg vitamina C

-5 mg kalcijuma

-27 mg magnezijuma

-358 mg kalijuma

-74,9 g vode

Najveći deo energetske vrednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga same po sebi nisu idealan obrok, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete sa hranom bogatom proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, puter od kikirikija ili kuvana jaja.

Foto: Profimedia

 

 

Banane generalno ne predstavljaju opasnost za vašu liniju, ali, kao i u slučaju drugih namirnica, treba biti oprezan i jesti ih umereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Dakle, šta je odgovor na pitanje iz našeg naslova? Prema mišljenju stručnjaka, ne postoji fiksan broj banana koje svaka osoba treba da pojede tokom dana. Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega mogu i treba da jedu više banana. Naravno, ako jedu samo ovo voće, biće uskraćeni za drugu zdravu hranu koja obezbeđuje ljudskom telu neophodne hranljive materije, nedostupne ili dostupne u malim količinama u bananama. Za druge je dovoljno da pojedu pola ili celu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo na umu, smatramo da je preporučljivo da se ograničite na jednu ili dve banane dnevno.

Takođe bi bilo dobro da ostavite dovoljan vremenski razmak između dve porcije, tako da u međuvremenu imate dovoljno mesta u stomaku za drugu zdravu hranu. Neće vam štetiti čak ni ako s vremena na vreme prekoračite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ili vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

(City Magazine)

BONUS VIDEO: