Pranje ruku je obavezno čim uđemo u kuću kako bismo uklonili patogene iz spoljne sredine, takođe i nakon upotrebe toaleta i pre jela. Jedna od stvari koja se dovodi u pitanje jeste da li ruke treba prati sa vrelom vodom ili je dovoljan mlaz mlake/hladne vode?

Mnogi veruju da će topla ili vrela voda "ubija" viruse i bakterije, ali ono što čini naše ruke čistim nije temperatura vode, koliko sapun i prava tehnika.

U jednoj nemačkoj naučnoj studiji, istraživači su testirali efikasnost sapuna u kombinaciji sa različitim temperaturama vode (4, 13, 21, 35 i 49 stepeni). Rezultat: temperatura vode koja se koristi za pranje ruku nije uticala na smanjenje bakterija. Ovo potvrđuje i Nemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA), piše Granny tricks.

- Temperatura vode nema uticaja na smanjenje mikroorganizama. Stoga je preporučljivo odabrati vama najprijatniju temperaturu vode - istakli su.

Još jedna studija obavljena u magazinu "Food service today" se bavila pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom prilikom su na ruke ispitanika stavili ešerihiju koli, zloglasnu bakteriju i merili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju istraživanja se pokazalo da nema preterane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom. Takođe, važno je i pitanje očuvanja energije, te hladna i mlaka voda su dobar izbor.

Podsetite se pravilnog pranja ruku:

Prvo pokvasite ruke, trtljajte sapunom 20 do 30 sekundi pod mlazom vode, ne zaboravite da operete prostor između prstiju i površinski deo šake, isperite ih i dobro osušite ruke.

U kojim sve situacijima treba prati ruke:

  • kada uđemo u kuću
  • pre kuvanja
  • pre jela
  • nakon upotrebe toaleta
  • nakon dodira sa živim mesom i životinjama
  • nakon kijanja i brisanja nosa
  • pre upotrebe kozmetičkih proizvoda

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".