Dodela nagrada za najbolje službene pse Rusije, koju organizuje Rosgvardija, bila je veoma emotivna, kako za specijaliste kinološke službe, tako i za njihove četvoronožne pomoćnike. Najbolji nominovani psi odlikovani su posebnim nagradama i zvanjima za svoju vernost i doprinos bezbednosti stanovnika Rusije, ali je jedan od krznenih "specijalaca" ipak pokupio sve simpatije članova žirija i publike. U pitanju je belgijski ovčar Žikser, koji je nakon verne službe koja je trajala čitavu deceniju konačno stekao uslov za "penziju".

Belgijski ovčar Žikser najbolji službeni pas Rosvgardije

Žikser je na dodeli nagrada ubedljivo bio zvezda večeri, budući da je titula "Najbolji službeni pas" pripala upravo njemu. Za ovako laskavo zvanje ovaj belgijski ovčar milog pogleda i savršenog njuha je morao mnogo da se potrudi, radeći na terenu širom Rusije, od Moskve, pa sve do Severnog Kavkaza. Žikser se istakao posebnim rezulatima prilikom službenih zadataka.

Za 10 godina službe on je pregledao više od 3.000 objekata i pronašao na desetine hiljada različitih oružja, mina i drugih eksplozivnih naprava. Ovaj specijalac izuzetnog njuha je bio garancija da je teren potpuno bezbedan, najbolji detektor opasnosti i neprevaziđen u hvatanju begunaca. Osim toga, kolege iz službe su smatrale da im je on i amajlija.

Foto: rosguard.gov.ru

 

Razlog više za slavlje

Osim ove izuzetne nagrade, Žikser je imao još jedan razlog za slavlje - to isto veče, on je ispraćen na zasluženi odmor, nakon duge i upečatljive karijere. Pred odlazak u "penziju" Žikser je dobio još jednu nagradu, ništa manje vrednu - medalju "Službenom psu za službu u Vojsci specijalne namene". Ovakvim zvanjem se u Rosgvardiji mogu pohvaliti tek retki četvoronožni specijalci.

Ispraćaj Žiksera u "penziju" je bio veoma emotivan, kako za njegove prave, tako i za krznene kolege, budući da su zajedno oni prošli mnogo toga.

Naravno, osim ovih nagrada, belgijskom ovčaru su na poklon uručene i posebne pseće grickalice, pošto sada kada je završio sa službom više i ne mora toliko da brine o liniji.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: