Додела награда за најбоље службене псе Русије, коју организује Росгвардија, била је веома емотивна, како за специјалисте кинолошке службе, тако и за њихове четвороножне помоћнике. Најбољи номиновани пси одликовани су посебним наградама и звањима за своју верност и допринос безбедности становника Русије, али је један од крзнених "специјалаца" ипак покупио све симпатије чланова жирија и публике. У питању је белгијски овчар Жиксер, који је након верне службе која је трајала читаву деценију коначно стекао услов за "пензију".

Белгијски овчар Жиксер најбољи службени пас Росвгардије

Жиксер је на додели награда убедљиво био звезда вечери, будући да је титула "Најбољи службени пас" припала управо њему. За овако ласкаво звање овај белгијски овчар милог погледа и савршеног њуха је морао много да се потруди, радећи на терену широм Русије, од Москве, па све до Северног Кавказа. Жиксер се истакао посебним резулатима приликом службених задатака.

За 10 година службе он је прегледао више од 3.000 објеката и пронашао на десетине хиљада различитих оружја, мина и других експлозивних направа. Овај специјалац изузетног њуха је био гаранција да је терен потпуно безбедан, најбољи детектор опасности и непревазиђен у хватању бегунаца. Осим тога, колеге из службе су сматрале да им је он и амајлија.

Фото: rosguard.gov.ru

 

Разлог више за славље

Осим ове изузетне награде, Жиксер је имао још један разлог за славље - то исто вече, он је испраћен на заслужени одмор, након дуге и упечатљиве каријере. Пред одлазак у "пензију" Жиксер је добио још једну награду, ништа мање вредну - медаљу "Службеном псу за службу у Војсци специјалне намене". Оваквим звањем се у Росгвардији могу похвалити тек ретки четвороножни специјалци.

Испраћај Жиксера у "пензију" је био веома емотиван, како за његове праве, тако и за крзнене колеге, будући да су заједно они прошли много тога.

Наравно, осим ових награда, белгијском овчару су на поклон уручене и посебне псеће грицкалице, пошто сада када је завршио са службом више и не мора толико да брине о линији.

(РТ Балкан)

БОНУС ВИДЕО: