Glumica Edita Majić pre više od 19 godina odlučila se za isposnički život u vreme svoje najveće popularnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Život je promenila preko noći, a javnost u njenoj rodnoj Hrvatskoj bila je šokirana njenom odlukom. Zbog toga njena priča i danas intrigira i Hrvatsku i ceo Balkan jer niko ne zna iz kog razloga se odrekla popularnosti.

 

 

Nastavila je život u samostanu sv. Josipa u španskom gradu Avili, gde je postala časna sestra karmelićanka.

- Taj susret s Bogom desio se odjednom, kao bljesak, neočekivan dar njegove ljubavi koja se uliva u tvoje biće, apsolutno, odjedanput, nezadrživo i do kraja. Odjednom mi je sve postalo jasno. Dobila sam odgovore na sva postavljena pitanja - rekla je 2003. hrvatska glumica za medije. Edita je živela bez grejanja, tople vode, spavala je na ležaju od slame, u molitvi i postu.

Edita je svojevremeno u jednom intervjuu objasnila kako je u karmelićanke otišla razočarana površnošću života kakav je živela.

- Koji je razlog zbog kog vredi živeti? Ako je to samo ovo spoljašnje... ovih nekoliko godinica proživeti što lepše..., a potom nestati u ništavilu, s telom prekrivenim crvima u nekom tamo hladnom grobu... onda je bolje uopšte da ne postojimo - rekla je Edita i dodala da je u tom periodu preispitivanja osetila duhovni poziv.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna (@teresa_stella22)

 

Kako tumači otac Mamić, postoje dve vrste duhovnog života - tradicionalnija, u zajednici sa drugim pustinjacima koji žive u pustinjskim samosanima ili opatijama, a drugu vrstu je odabrala sestra Edita i taj je samački način života.

- Sveta Edita živi anahoretskim načinom života, dakle u potpunoj samoći. Iz onog što sam čuo, otišla je na jedno takvo mesto, na jedan šumski proplanak u Španiji. Jasno je da se za ovo povlačenje u samoću neko odlučuje zbog veće povezanosti s Bogom - ispričao je otac Vinko Mamić za "Jutarnji.hr".

NJena majka Jadranka je u septembru 2017. godine progovorila o sudbini svoje ćerke i otkrila detalj da je odlučila da ode u pustinju i da živi kao pustinjakinja.

- Već dugi niz godina ona je osećala da je bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan manastira na pustom i osamljenom mestu, nenaseljenom i u samoći - ispričala je Jadranka.

 

Književnica Mani Gotovac, sa kojom je Edita sarađivala, svojevremeno je izjavila da glumica zapravo nije mogla da preboli nesrećnu ljubav i da je zbog toga čak počela da uzima heroin, da bi na kraju pobegla od sveta.

NJena porodica i najbliži prijatelji demantovali su ove navode, a kada je to čula Edita je iz Avile poslala pismo u kojem je poručila da to nije istina, te da ona i Mani nikada nisu bile prijateljice pa iz tog razloga književnica ne može biti verodostojan izvor podataka.

BONUS VIDEO: