Глумица Едита Мајић пре више од 19 година одлучила се за испоснички живот у време своје највеће популарности у бившој Југославији.

Живот је променила преко ноћи, а јавност у њеној родној Хрватској била је шокирана њеном одлуком. Због тога њена прича и данас интригира и Хрватску и цео Балкан јер нико не зна из ког разлога се одрекла популарности.

 

 

Наставила је живот у самостану св. Јосипа у шпанском граду Авили, где је постала часна сестра кармелићанка.

- Тај сусрет с Богом десио се одједном, као бљесак, неочекиван дар његове љубави која се улива у твоје биће, апсолутно, одједанпут, незадрживо и до краја. Одједном ми је све постало јасно. Добила сам одговоре на сва постављена питања - рекла је 2003. хрватска глумица за медије. Едита је живела без грејања, топле воде, спавала је на лежају од сламе, у молитви и посту.

Едита је својевремено у једном интервјуу објаснила како је у кармелићанке отишла разочарана површношћу живота какав је живела.

- Који је разлог због ког вреди живети? Ако је то само ово спољашње... ових неколико годиница проживети што лепше..., а потом нестати у ништавилу, с телом прекривеним црвима у неком тамо хладном гробу... онда је боље уопште да не постојимо - рекла је Едита и додала да је у том периоду преиспитивања осетила духовни позив.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna (@teresa_stella22)

 

Како тумачи отац Мамић, постоје две врсте духовног живота - традиционалнија, у заједници са другим пустињацима који живе у пустињским самосанима или опатијама, а другу врсту је одабрала сестра Едита и тај је самачки начин живота.

- Света Едита живи анахоретским начином живота, дакле у потпуној самоћи. Из оног што сам чуо, отишла је на једно такво место, на један шумски пропланак у Шпанији. Јасно је да се за ово повлачење у самоћу неко одлучује због веће повезаности с Богом - испричао је отац Винко Мамић за "Јутарњи.хр".

Њена мајка Јадранка је у септембру 2017. године проговорила о судбини своје ћерке и открила детаљ да је одлучила да оде у пустињу и да живи као пустињакиња.

- Већ дуги низ година она је осећала да је бог зове на другачији и радикалнији начин живљења. Од самог почетка знала је и који је то начин. Било је то пустињаштво. Живи изван манастира на пустом и осамљеном месту, ненасељеном и у самоћи - испричала је Јадранка.

 

Књижевница Мани Готовац, са којом је Едита сарађивала, својевремено је изјавила да глумица заправо није могла да преболи несрећну љубав и да је због тога чак почела да узима хероин, да би на крају побегла од света.

Њена породица и најближи пријатељи демантовали су ове наводе, а када је то чула Едита је из Авиле послала писмо у којем је поручила да то није истина, те да она и Мани никада нису биле пријатељице па из тог разлога књижевница не може бити веродостојан извор података.

БОНУС ВИДЕО: