"Ko to tamo peva" je srpski film snimljen 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, prema scenariju Dušana Kovačevića, čija radnja prati grupu putnika koji putuju autobusom do Beograda 1941. godine, tokom poslednjih dana Kraljevine Jugoslavije, neposredno pred početak Aprilskog rata.

Gotovo pola veka je proletelo od kada je legendarno ostvarenje ugledalo svetlost dana, a ni danas mu ne manjka na aktuelnosti, a ni interesovanje publike se ne gasi. Primera radi, replike iz "Ko to tamo peva" se izgovaraju u svakodnevnom govoru.

A kako je to izgledalo pre ravno 44 godine, kada je delo Šijana i ekipe stiglo na festival u Puli, pisale su TV Novosti te 1980. godine.

Tekst iz TV Novosti vam prenosimo u celosti, kao i fotografije sa snimanja ovog kultnog ostvarenja:

KONDUKTER NE VOLI PESMU

Jedan od trideset domaćih igranih filmova - koliko će biti prikazano na ovogodišnjem festivalu u Puli - ima neobičan naslov "Ko to tamo peva?". Režiser filma je Slobodan Šijan, debitant u igranom filmu, a scenario je napisao Dušan Kovačević.

To je jedan od novih izdanaka beogradskog "Centar filma" koji u poslednje vreme podržava mlađe autore i nova imena, iz čijih su redova iznikli Goran Marković, Goran Paskaljević, Dejan Karaklajić i drugi.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Šansa koja je data Šijanu zasniva se na nekoliko njegovih uspelih televizijskih filmova: "Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem?", "Sve što je bilo lepo",  "Najlepša soba", "Gradilište" i "Kost od mamuta" za koji je tekst napisao Gordan Mihić. Ovaj mladi autor je pored Fakulteta dramskih umetnosti, gde je diplomirao režiju, završio i Likovnu akadamiju.

Šta se događa u filmu "Ko to tamo peva?" i ko, zapravo peva? Film je neobična komedija o putnicima jednog autobusa koji se voze iz unutrašnjosti u Beograd 5. aprila 1941. godine, dakle, na dan uoči rata, u predvečerje napada nemačkih bombardera na Beograd.

 

Među putnicima se, tokom putovanja, pojavljuju raznolike, sitne netrpeljivosti, svađe, konflikti koji otkrivaju naš netolerantni mentalitet. Sve je to posmatrano sa komične strane, a glavni inicijator nesuglasica je kondukter autobusa koji stalno doliva ulje na vatru i svojim upadicama i primedbama nervira putnike. NJegov uzvik: "Ko to tamo peva?" u naslovu filma intonira mali terorizam jedne sitne dušice.

Jedan od putnika doista peva i izaziva kondukterovu srdžbu, a to je - Dragan Nikolić, koji tim autobusom putuje u društvu sa Pavlom Vuisićem, Aleksandrom Berčekom, Batom Stojkovićem, Nedom Arnerić, Taškom Načićem, Mićom Tomićem, Borom Stjepanovićem i Slavkom Štimcem. 

(Novosti.rs)

* "Nportal.rs" za vas izvlači tekstove iz novinske arhive "Večernjih novosti", a ovaj tekst, uz fotografije sa snimanja, objavljen je u "TV Novostima" 1980. godine.*

BONUS VIDEO: