Holandske palačinke sa jabukama su popularne na Zapadu, a vrlo ukusne i drugačije od onih na koje smo navikli. Idealne su jer možete da kombinujete voće po želji. Kako su sada jabuke najsigurnija opcija, predlažemo njih. Možda ćete želeti da napravite i palačinke bez brašna, mleka i jaja. Evo i kako se prave holandske palačinke sa jabukama!

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 130 g običnog brašna
  • 3 jajeta
  • 130 ml punomasnog mleka
  • Malo sveže rendanog muskatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • 3 kašike neslanog putera
  • 2 jabuke
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • 1½ kašičice smeđeg šećera
  • 1 kašičica putera
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Med za poprskati preko palačinke

Recept za holandske palačinke sa jabukama

Korak 1

  • Pržite jabuke

Za holandske palačinke sa jabukama zagrejte rernu na 220°C. Dok se zagreva, oljuštite jabuke i iseckajte ih, a zatim ih posipajte cimetom i šećerom. Rastopite 1 kašičicu putera u tiganju na srednjoj vatri, a zatim pržite jabuke sa cimetom, mešajući s vremena na vreme, dok cimet i šećer ne postanu providni i staklasti – 5–10 minuta.

Korak 2

  • Napravite smesu za testo

Dok se jabuke prže, napravite testo. Izmešatje sve sastojke za testo dok smesa ne postane glatka.

Korak 3

  • Zagrejte rernu i istopite puter

Stavite pleh u rernu i nakon nekoliko minuta dodajte 3 kašike putera, a zatim vratite posudu u rernu. Ostavite 3-5 minuta dok se puter ne rastopi, ali pazite da ne izgori.

Korak 4

  • Sipajte testo i jabuke

Sada budite brzi: izvadite posudu iz rerne, sipajte testo, prelijte trećinom mešavine jabuka, pa vratite u rernu. Pecite 15-20 minuta dok testo ne porumeni, ne digne se i ispeče, ali ne otvarajte rernu pre nego što prođe 15 minuta. Brzo izvadite posudu, kašičicom stavite preostalu mešavinu jabuka u sredinu palačinke, a zatim pospite šećerom u prahu i poslužite odmah – po želji sa malo meda. Uživajte u holandskim palačinkama sa jabukama!