Državni praznik se proslavlja 15. i 16. februara u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu pokrenuta Srpska revolucija i borba za oslobođenje od Turaka.

Osim toga, slavi se i kao Dan ustavnosti u spomen na dan kada je u Kragujevcu zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

Prvi srpski ustanak

Samouprava kod Srba je došla do izražaja u vreme vezira hadži Mustafa-paše, kojeg su zbog blage naravi zvali "srpska majka". Međutim, janičarima-uzurpatorima nije odgovarao te su ga ubili 1801. i preuzeli vlast u Beogradskom pašaluku. Podeliše ga na četiri dela i počeše terorisati narod.

Srbi tajno počeše da spremaju bunu kada je zulum dostigao granice neizdrživosti. Doznavši namere naroda, dahije su organizovale pogubljenje viđenijih srba - Seču knezova.

Foto: Vikipedija/Ilustracija

 

Oni koji umakoše turskom maču, skupiše se u Orašcu 1804. godine na Sretenje Gospodnje gde izabraše Karađorđa Petrovića za prvog među jednakima. Toga dana otpočela je borba za oslobođenje od Turaka.

Ustav Srbije

Dimitrije Davidović sastavi prvi Ustav koji je izvršio podelu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je i danas standard demokratije i ustavnosti. Proklamovana su prava i slobode građana kao što su neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost.

Ukinuti su čak ropstvo i feudalni odnosi.

Foto: Vikipedija/Ilustracija

 

Pod pritiskom velikih sila beše poništen samo 55 dana nakon potvrđivanja od strane kneza Miloša Obrenovića. Ipak, smatra se jednim od prvih demokratskih ustava u Evropi.

BONUS VIDEO: