Golden Stejt se vratio na mesto gde je preminula legenda srpske košarke, a najbolji strelac u tom meču i ujedno jedan od najboljih igrača današnjice je pobedu posvetio Dejanu Milojeviću.

Američki košarkaš je bio vrlo emotivan i nije krio koliko mu nedostaje doskorašnji pomoćni trener.

- Znali smo da će ovo putovanje biti jako emotivno za nas. Vratili smo se na mesto gde nas je zadesila velika tragedija, a sve je bilo još čudnije, jer trener Stiv Ker nije bio sa nama, budući da je otišao na Dejanovu sahranu u Beograd.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Potrudli smo se da sa naše strane uradimo sve što smo mogli i odamo počast Milojeviću - istakao je Kari koji nije izdržao da ne zaplače.

Inače, Golden Stejt je slavio u ovoj utakmici rezultatom 129:107, a Kari je ubacio 25 poena, uz sedam pogođenih trojki, 10 asistencija i šest poena. Ovo je za tim iz San Franciska peta vezana pobeda i trenutno se nalaze na desetom mestu Zapadne konferencije.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, srpski košarkaški trener Dejan Milojević sahranjen je juče u 13.30 časova na Novom bežanijskog groblju.

Porodica, prijatelji i kolege ispratili su na večni počinak proslavljenog srpskog košarkaša i vrhunskog trenera.

Na sahrani su prisustvovali i predstavnici Golden Stejta, košarkaškog kluba iz San Franciska u kom je Milojević radio kao pomoćni trener. Iz Sjedinjenih Država doputovali su glavni trener tima Stiv Ker, kao i Zaza Pačulija, član uprave ekipe. Sahrani je prisustvovao i Vlatko Čančar, košarkaš Denver nagetsa i saigrač Nikole Jokića.

Na sahranu su došli Željko Obradović, Nemanja Bjelica, Igor Rakočević, Nemanja Dangubić, Milan Gurović, Žarko Čabarkapa, Marko Kešelj, Žarko Paspalj, Miroslav Nikolić, Aleksandar DŽikić, Slavko Vraneš, Aleksandar Pavlović, Ratko Varda, Luka Mitrović...

Podsećanja radi, Dejan Milojević preminuo je 17. januara u Solt Lejk Sitiju od posledica srčanog udara.

Dejan Milojević - biografija

Rođen u Beogradu, 15. aprila 1977. godine, Dejan Milojević je košarkom počeo da se bavi 1994. godine u KK Beovuk. Potom, Milojević je igrao za FMP i podgoričku Budućnost, odakle prelazi u KK Partizan, sa kojim osvaja dve titule nacionalnog prvaka.

U dresu Partizana, Milojević je na utakmici Evrolige, 2. decembra 2004. godine imao rekordni indeks korisnosti 55 protiv Olimpijakosa (35 poena, 14skokova). Uz brojna individualna priznanja i kapitensku traku, Milojević je srca navijača Partizana osvojio kao beskompromisni borac i čovek koji je bio spreman da na terenu ostavi i poslednji atom snage.

Foto: N. Paraušić

 

Nakon Partizana, Milojević je još igrao za Valensiju i Galatasaraj odakle je u leto 2009. ponovo stigao u redove crno-belih. Ipak, zbog povrede kolena, Dejan je 1. septembra 2009. godine objavio kraj igračke karijere.

Osim na klupskom planu, Dejan Milojević je bio uspešan i u dresu reprezentacije SR Jugoslavije sa kojom je 2001. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Takođe, sa U22 selekcijom, Milojević je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji. 

Svoju trenersku karijeru, Milojević je započeo u KK Mega gde je radio od 2012. do 2020. godine. Potom je radio i u Budućnosti, da bi od 2021. godine do danas bio asistent Stivu Keru u ekipi Golden Stejt voriorsa.

Foto: MV

 

Od 2019. do 2021. godine, Dejan Milojević je bio asistent selektora Igora Kokoškova u košarkaškoj reprezentaciji Srbije. 

BONUS VIDEO:

(Kurir)