Zatim pogoršanje uz kišu, ali i dalje toplo, malo hladnije tek od nedelje. Do oko 15. februara temperature uglavnom iznad proseka, zatim se očekuje zahlađenje. Večernji proračuni su ponovo malo pojačali signal za hladnije vreme.

- Do vikenda pretežno suvo i znatno toplije od proseka. Samo u zaleđu Jadrana, na južnim padinama Dinarida povremena kiša. Vetar jugozapadni slab do umeren, na severu i istoku regiona povremeno pojačan. Maksimumi izuzetno visoki, uglavnom do +8 do +18, lokalno i oko +22 stepena Celzijusa! - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U petak će se ka nama približavati hladan front ciklona nad središnjom Evropom te će južno strujanje jačati tako da će uz nešto više oblaka i dalje uglavnom biti suvo i vrlo toplo.

Krajem dana više kiše uz pljuskove nad severnim i srednjim Jadranom, kao i na jugozapadu Hrvatske.

Za vikend se očekuje uticaj sekundarnog ciklona koji će se u noći ka suboti formirati nad Ligurskim morem. Taj ciklon će u svom toplom sektoru doneti jako izraženo južno stujanje te će uz visoke temperature biti jakog južnog vetra, juga na Jadranu i jake košave na jugu Banata.

Sa jakim južnim visinskim strujanjem iz severne Afrike priticaće saharski pesak te će vazduh biti zamućen, a kiša koja će padati biće “prljava”, pomešana sa peskom.

Više padavina svakako nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i delom središnjim i severozapadnim delovima regiona dok će na istoku u severoistoku uglavnom biti suvo.

Najjači udari južnog vetra se očekuju u noći ka nedelji. Zbog više oblaka i južnog strujanja noći će biti neobično tople uz minimume koji će se ponegde kretati i oko +10 stepeni Celzijusa, dok će maksimumi uglavnom biti do +6 do +15 stepeni Celzijusa.
Početkom sledeće nedelje oblačno i malo hladnije uz kišu povremeno i okretanje vetra na umeren, severozapadni smer. Sneg se očekuje samo ponegde i to uglavnom preko 800mnv. Maksimumi u manjem padu i trebali bi se kretati od+3 do +11 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka.

Još uvek ostaje nejasno kako će se vreme ponašati negde posle 14.02. Neka vrsta zahlađenja je vrlo izvesna, ali koliko će ono biti izraženo i koliko će trajati jednostavno u ovom momentu nije moguće proceniti.

Kasno večernji proračuni za utorak su ponovo malo pojačali signal za zahlađenje posle 15.02. ali u sklopu oba ansamble niza ima značajan broj članova koji to zahlađenje imaju na samo nekoliko dana i brzo ga pretvaraju u otopljenje.

Srednjeročni ECMWF nastvalja da jača signal za naglo slabljenje zapadnih vetrova negde posle 16.02. i sada velik broj članova odlazi u negativne vrednosti što znači da bi vetrovi po visini okrenuli na istočne.

To bi sigurno imalo zanačajnih posledica po troposfernu sinoptiku, ali nema načina da modeli u ovom momentu pravilno procene gde i kada će se anticiklonalni blok postaviti tako da lutaju do jakog anticiklona u oblasti zapadne Rusije i Skandinavije do jakog anticklona u širem postoru Grenlanda i zapadne Kanade.
Za nekoliko dana ćemo i ovaj deo sinoptike razmrsiti, za sada je izvesno da nas od sredine meseca očekuje zahlađenje ali koliko izraženo i koliko dugotrajno ćemo tek videti. Do tada izuzetno toplo, a za vikend sve više oblaka uz kišu, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: