Затим погоршање уз кишу, али и даље топло, мало хладније тек од недеље. До око 15. фебруара температуре углавном изнад просека, затим се очекује захлађење. Вечерњи прорачуни су поново мало појачали сигнал за хладније време.

- До викенда претежно суво и знатно топлије од просека. Само у залеђу Јадрана, на јужним падинама Динарида повремена киша. Ветар југозападни слаб до умерен, на северу и истоку региона повремено појачан. Максимуми изузетно високи, углавном до +8 до +18, локално и око +22 степена Целзијуса! - пише метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози времена за Србију.

У петак ће се ка нама приближавати хладан фронт циклона над средишњом Европом те ће јужно струјање јачати тако да ће уз нешто више облака и даље углавном бити суво и врло топло.

Крајем дана више кише уз пљускове над северним и средњим Јадраном, као и на југозападу Хрватске.

За викенд се очекује утицај секундарног циклона који ће се у ноћи ка суботи формирати над Лигурским морем. Тај циклон ће у свом топлом сектору донети јако изражено јужно стујање те ће уз високе температуре бити јаког јужног ветра, југа на Јадрану и јаке кошаве на југу Баната.

Са јаким јужним висинским струјањем из северне Африке притицаће сахарски песак те ће ваздух бити замућен, а киша која ће падати биће “прљава”, помешана са песком.

Више падавина свакако над јужним, југозападним, западним и делом средишњим и северозападним деловима региона док ће на истоку у североистоку углавном бити суво.

Најјачи удари јужног ветра се очекују у ноћи ка недељи. Због више облака и јужног струјања ноћи ће бити необично топле уз минимуме који ће се понегде кретати и око +10 степени Целзијуса, док ће максимуми углавном бити до +6 до +15 степени Целзијуса.
Почетком следеће недеље облачно и мало хладније уз кишу повремено и окретање ветра на умерен, северозападни смер. Снег се очекује само понегде и то углавном преко 800мнв. Максимуми у мањем паду и требали би се кретати од+3 до +11 степени Целзијуса, што је и даље изнад просека.

Још увек остаје нејасно како ће се време понашати негде после 14.02. Нека врста захлађења је врло извесна, али колико ће оно бити изражено и колико ће трајати једноставно у овом моменту није могуће проценити.

Касно вечерњи прорачуни за уторак су поново мало појачали сигнал за захлађење после 15.02. али у склопу оба ансамбле низа има значајан број чланова који то захлађење имају на само неколико дана и брзо га претварају у отопљење.

Средњерочни ЕЦМWФ настваља да јача сигнал за нагло слабљење западних ветрова негде после 16.02. и сада велик број чланова одлази у негативне вредности што значи да би ветрови по висини окренули на источне.

То би сигурно имало заначајних последица по тропосферну синоптику, али нема начина да модели у овом моменту правилно процене где и када ће се антициклонални блок поставити тако да лутају до јаког антициклона у области западне Русије и Скандинавије до јаког антицклона у ширем постору Гренланда и западне Канаде.
За неколико дана ћемо и овај део синоптике размрсити, за сада је извесно да нас од средине месеца очекује захлађење али колико изражено и колико дуготрајно ћемо тек видети. До тада изузетно топло, а за викенд све више облака уз кишу, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: