Platno kupljeno na aukciji londonskog "Sadebija" prošlog novembra, sada je i zvanično u posedu Muzeja grada Beograda, o čemu je javnost obavestilo Ministarstva kulture. U njihovom saopštenju napominje se da će "o terminu i mestu izlaganja javnost biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti".

Vest je "Novostima" potvrdila direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, ističući da će, pre nego što uđe u ovu instiuciju, slika morati da prođe i sve carinske procedure.

- Veliku zahvalnost dugujemo carini, policiji, svim gradskim i republičkim službama, što su pomogle da jedan ovako vredan eksponat stigne bezbedno na svoje odredište- rekla nam je Medakovićeva.

Foto: sothebys.com

 

Direktorka MGB je ponovila i da će ovo ulju na dasci, dimenzija 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5), iz Jovanovićeve orijentalističke faze, izaći pred Beograđane, u Konaku knjeginje LJubice. Pre svega, kako je navela, jer je atmosfera ovog reprezentativnog prostora Muzeja , najkompatibilnija sa onom predstavljenom na Jovanovićevom remek delu. Ipak, kako saznajemo, odustalo se od ideje da uz "Odmor bašibozuka" budu izložena i druga dela koje baštini ova institucija u Muzeju Paje Jovanovića, već će to biti izložba jedne slike.

Foto: Privatna arhiva

 

Dela sa žanr motivima, poput ovog Jovanović je počeo da radi kao mladi umetnik pod uticajem svog profesora Leopolda Karla Milera, orijentaliste i zaljubljenika u Egipat. Po njegovom savetu putovao je po Crnoj Gori i Albaniji (posebno u okolinu Skadra), gde je beležio autentični život tamošnjih stanovnika. Slike je potom prodavao preko svojih galerista Tomasa Valisa i Artura Tita Sina, pre svega u Britanijni, ali su ih kupovale i druge galerije.

U Londonu se "Odmor bašibozuka" pojavio 9. novembra, na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", kao lot broj 90, sa procenjena vrednost bila je između 70.000 i 100.000 funti.Tadašnji vlasnik ju je kupio marta 1994. na aukciji kod "Kristija", pod imenom imenom "Arnautski ratnik". Tokom nadmetanja slika je "na čekić" postigla cenu od 240.000 funti, koliko je i koštala našu državnu koja se pojavila kao kupac u korist Muzeja grada Beograda. Naime, još krajem prošle godine vraćen je takozvani vat, odnosno razlika do 304.800 funti, koliko je bilo uplaćeno na ime tamošnjeg poreza.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5).

POKLONIO VIŠE OD 800 PREDMETA

SLIKA "Odmor bašibozuka" kupljena je da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice... Muzej Paje Jovanovića se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, a kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, tu će naći svoje mesto.

BONUS VIDEO: