Платно купљено на аукцији лондонског "Садебија" прошлог новембра, сада је и званично у поседу Музеја града Београда, о чему је јавност обавестило Министарства културе. У њиховом саопштењу напомиње се да ће "о термину и месту излагања јавност бити обавештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дело било доступно очима домаће и светске јавности".

Вест је "Новостима" потврдила директорка Музеја града Београда, Јелена Медаковић, истичући да ће, пре него што уђе у ову инстиуцију, слика морати да прође и све царинске процедуре.

- Велику захвалност дугујемо царини, полицији, свим градским и републичким службама, што су помогле да један овако вредан експонат стигне безбедно на своје одредиште- рекла нам је Медаковићева.

Фото: sothebys.com

 

Директорка МГБ је поновила и да ће ово уљу на дасци, димензија 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5), из Јовановићеве оријенталистичке фазе, изаћи пред Београђане, у Конаку књегиње Љубице. Пре свега, како је навела, јер је атмосфера овог репрезентативног простора Музеја , најкомпатибилнија са оном представљеном на Јовановићевом ремек делу. Ипак, како сазнајемо, одустало се од идеје да уз "Одмор башибозука" буду изложена и друга дела које баштини ова институција у Музеју Паје Јовановића, већ ће то бити изложба једне слике.

Фото: Приватна архива

 

Дела са жанр мотивима, попут овог Јовановић је почео да ради као млади уметник под утицајем свог професора Леополда Карла Милера, оријенталисте и заљубљеника у Египат. По његовом савету путовао је по Црној Гори и Албанији (посебно у околину Скадра), где је бележио аутентични живот тамошњих становника. Слике је потом продавао преко својих галериста Томаса Валиса и Артура Тита Сина, пре свега у Британијни, али су их куповале и друге галерије.

У Лондону се "Одмор башибозука" појавио 9. новембра, на аукцији названој "Пут свиле - слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији", као лот број 90, са процењена вредност била је између 70.000 и 100.000 фунти.Тадашњи власник ју је купио марта 1994. на аукцији код "Кристија", под именом именом "Арнаутски ратник". Током надметања слика је "на чекић" постигла цену од 240.000 фунти, колико је и коштала нашу државну која се појавила као купац у корист Музеја града Београда. Наиме, још крајем прошле године враћен je такозвани ват, односно разлика до 304.800 фунти, колико је било уплаћено на име тамошњег пореза.

Ради се о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5).

ПОКЛОНИО ВИШЕ ОД 800 ПРЕДМЕТА

СЛИКА "Одмор башибозука" купљена је да надомести недостатак дела из орјенталистичкег фазе у збирци коју је пет година пре смрти, 1952. Јовановић поклонио Музеју града Београда, а која садржи више од 800 предмета - његова вредна уметничка дела, сликарски прибор, лична документа, индекс, дипломе, медаље, белешке, преписке, скице... Музеј Паје Јовановића се сада налази у Улици краља Милана 21, на четвртом спрату, а када буде готова матична зграда у Ресавској улици, ту ће наћи своје место.

БОНУС ВИДЕО: