U Srbiji je pet beba umrlo od posledica velikog kašlja, a potiču iz porodica u kojima je bilo i starije dece koja nisu vakcinisana protiv pertusisa, i najverovatnije je da se tako izvršio prenos, bez dijagnostikovanja, kaže za Kurir prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Deca koja su preminula su bila mlađa od tri meseca, osim jednog koje je imalo puna tri meseca. Sva su bila nevakcinisana. Ustanovljeno je da u porodicama iz kojih potiču bebe koje su umrle je bilo starije dece koja takođe nisu bila vakcinisana. Preporuka je da se deca pravovremeno vakcinišu. To je drugi, četvrti i šesti mesec života, zatim druga godina života i pre polaska u školu - istakla je Jovanovićeva.

 

I ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je, nakon konferencije "Eu za zdravstveni sistem Srbije", da su deca mnogo više ugrožena nego odrasli, te da je "savet roditeljima i svima onima koji su u kontaktima sa decom da ne prave velike fešte povodom rođenja deteta, dok ne ojačaju i ne napune tri-četiri meseca":

- Sva ta deca su dobila veliki kašalj od svojih roditelja i najbližih. S obzirom da smo tek završili sa jednom velikom pandemijom i da nam je svima imunitet pod velikim pitanja, treba biti vrlo oprezan, pogotovo u prvih nekoliko meseci bebinog života.

(Kurir)

BONUS VIDEO: