У Србији је пет беба умрло од последица великог кашља, а потичу из породица у којима је било и старије деце која нису вакцинисана против пертусиса, и највероватније је да се тако извршио пренос, без дијагностиковања, каже за Курир проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

- Деца која су преминула су била млађа од три месеца, осим једног које је имало пуна три месеца. Сва су била невакцинисана. Установљено је да у породицама из којих потичу бебе које су умрле је било старије деце која такође нису била вакцинисана. Препорука је да се деца правовремено вакцинишу. То је други, четврти и шести месец живота, затим друга година живота и пре поласка у школу - истакла је Јовановићева.

 

И министарка здравља Даница Грујичић истакла је, након конференције "Еу за здравствени систем Србије", да су деца много више угрожена него одрасли, те да је "савет родитељима и свима онима који су у контактима са децом да не праве велике феште поводом рођења детета, док не ојачају и не напуне три-четири месеца":

- Сва та деца су добила велики кашаљ од својих родитеља и најближих. С обзиром да смо тек завршили са једном великом пандемијом и да нам је свима имунитет под великим питања, треба бити врло опрезан, поготово у првих неколико месеци бебиног живота.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: