Kako je navedeno, vozač V. M. i njegov pratilac V. P. privedeni su od strane Kurtijeve policije, a potom je i od upravnice "Pošte" u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da izjavu.

Kancelarija navodi da je akcija Kurtijeve policije sprovedena kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave, a sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima.

Kurtijevi drumski razbojnici u policijskim uniformama satima su u Peći ispitivali privedene radnike pošte i očigledno je da je u Prištini doneta odluka da se Srbima do kraja ukinu sva ljudska prava, naglašava se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da u realnom vremenu informiše relevantne međunarodne činioce o teroru koji se proteklih dana pojačano odvija na Kosovu i Metohiji i očekuje hitnu i oštru reakciju kako bi se zaustavio pokušaj progona srpskog stanovništva iz pokrajine.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Kancelarija je pozvala sve naše građane na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije i da izdrže, jer će Srbija pronaći način da im omogući isplatu plata, penzija i socijalnih davanja. Zločinačkom delovanju Aljbina Kurtija, koji na ovaj način ne demonstrira silu, već nervozu i strah zbog popuštanja međunarodne podrške njegovom režimu, staće se na put, a njegova strahovlada se neumitno bliži kraju, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Kurtijeva "oluja" bez ispaljenog metka, odgovorne zemlje Kvinte"

Ukidanje dinara na KiM znači progon Srba i svih srpskih institutucija, izjavio je danas predsednik Srpske liste Zlatan Elek, dodajući da takav potez predstavlja uvod u egzodus srpskog naroda.

- Ovo je Kurtijeva 'oluja' za Srbe, a bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice - rekao je Elek na pres konferenciji Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Tanjug.

Naveo je da je isključivo međunarodna zajednica odgovorna, odnosno zemlje Kvinte, za poteze koje bez konsekvenci vuče premijer tzv. Kosova.

On je najavio da će Srpska lista, nakon ovih poteza Prištine, uputiti zvanično pismo zemljama Kvinte i ocenio da će oni postati "direktni saučesnici" ukoliko dođe do srpskog egzodusa iz pokrajine.

- Biću izuzetno direktan da vam kažem da je isključivo međunarodna zajednica i zemlje Kvinte, koje su odgovorne za multietničnost ovde na teritoriji Kosova i Metohije, da će oni biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije - rekao je Elek.

On je podsetio da je Srpska lista imala više razgovora sa svim međunarodnim zvaničnicima, uključujući ambasadore zemalja Kvinte, predstavnike Unmika i Euleksa, i da im je uvek napominjala da je krajnji cilj vlade u Prištini etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

- Zadnji razgovor smo imali sa ambasadorom SAD u Prištini gde smo izrazili sve naše bojazni koje proizilaze iz ovakve odluke. Mogu reći da smo razgovarali i o drugim temama, pre svega jedna od tema je bila da je niz naših sugrađana uhapšen neosnovano, a onda smo razgovarali i o upadima u naše institucije kao i o odluci o ukidanju dinara. Naišli smo na razumevanje, saglasni smo sa mnogim pitanjima, i sam ambasador je saglasan da je ovo izuzetno opasan potez - istakao je Elek.

On je istakao da su ugroženi svi koji imaju primanja iz Republike Srbije, penzioneri, korisnici socijalnih davanja, studente i drugi, odnosno oko 100.000 Srba na KiM.

Naglasio je da ukidanje dinara i platnog prometa stavlja Srbe u nepodnošljiv položaj i predstavlja uvod u totalni egzodus srpskog naroda.

- Ovo je uvod u totalni egzodus srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije, to uopšte nije slučajan rezultat, to su unapred pripremljeni potezi vlade Aljbina Kurtija i mi dobro prepoznajemo njegov rukopis u ovoj odluci. Treba jasno razumeti da se ovom odlukom ukidaju srpske institucije koje se staraju o obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj pomoći i ekonomiji, što u prevodu znači da se ukida život Srba ovde na teritoriji Kosova i Metohije - rekao je Elek.

O upadu u prostorije opština u Metohiji obaveštena međunarodna zajednica

Potpredsednik Srpske liste, Dragiša Milović, izjavio je danas da upad tzv. specijalnih policijskih snaga u prostorije privremenih organa Peć i Istok ukazuje na to da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju perspektivu i da je krajnji cilj njihovo iseljavanje, o čemu su obavešteni i predstavnici međunarodne zajednice.

- Slobodno mogu reći da smo o strahovima naših građana izvestili i specijalnog izaslanika UN na ovim prostorima gospođu (Karolin) Zijade, da smo imali sastanke sa ambasadorom Evropske unije gospodinom (Tomašom) Suniogom, i evo zadnji sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država. Svi su oni saglasni da se jedino može doći do rešenja dijalogom, odnosno sporazumom u dijalogu - rekao je Milović.

On je dodao da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se hitno sazove sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer ceo svet mora da čuje istinu o stradanju srpskog naroda na KiM.

- Pozivamo sav civilizovani svet da reaguje. Svi sa kojima smo razgovarali kažu da žele da se obezbedi opstanak srpskog naroda, ali moramo od njih insistirati da pokazu konkretne rezultate - rekao je Milović.

On je pozvao predsednika Vučića da učini sve da u razgovorima sa međunarodnom zajednicom odbrani pravo na opstanak srpskog naroda na KiM.

BONUS VIDEO: