Како је наведено, возач В. М. и његов пратилац В. П. приведени су од стране Куртијеве полиције, а потом је и од управнице "Поште" у Гораждевцу затражено да пође у станицу и да изјаву.

Канцеларија наводи да је акција Куртијеве полиције спроведена како би била онемогућена исплата пензија житељима те српске енклаве, а са јасним циљем да се српском народу онемогући опстанак на вековним огњиштима.

Куртијеви друмски разбојници у полицијским униформама сатима су у Пећи испитивали приведене раднике поште и очигледно је да је у Приштини донета одлука да се Србима до краја укину сва људска права, наглашава се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију наводи да у реалном времену информише релевантне међународне чиниоце о терору који се протеклих дана појачано одвија на Косову и Метохији и очекује хитну и оштру реакцију како би се зауставио покушај прогона српског становништва из покрајине.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

 

Канцеларија је позвала све наше грађане на Косову и Метохији да не наседају на провокације и да издрже, јер ће Србија пронаћи начин да им омогући исплату плата, пензија и социјалних давања. Злочиначком деловању Аљбина Куртија, који на овај начин не демонстрира силу, већ нервозу и страх због попуштања међународне подршке његовом режиму, стаће се на пут, а његова страховлада се неумитно ближи крају, наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

"Куртијева "олуја" без испаљеног метка, одговорне земље Квинте"

Укидање динара на КиМ значи прогон Срба и свих српских институтуција, изјавио је данас председник Српске листе Златан Елек, додајући да такав потез представља увод у егзодус српског народа.

- Ово је Куртијева 'олуја' за Србе, а без испаљеног метка против српске заједнице - рекао је Елек на прес конференцији Српске листе у Косовској Митровици, преноси Танјуг.

Навео је да је искључиво међународна заједница одговорна, односно земље Квинте, за потезе које без консеквенци вуче премијер тзв. Косова.

Он је најавио да ће Српска листа, након ових потеза Приштине, упутити званично писмо земљама Квинте и оценио да ће они постати "директни саучесници" уколико дође до српског егзодуса из покрајине.

- Бићу изузетно директан да вам кажем да је искључиво међународна заједница и земље Квинте, које су одговорне за мултиетничност овде на територији Косова и Метохије, да ће они бити директни саучесници уколико дође до егзодуса српског народа са територије Косова и Метохије - рекао је Елек.

Он је подсетио да је Српска листа имала више разговора са свим међународним званичницима, укључујући амбасадоре земаља Квинте, представнике Унмика и Еулекса, и да им је увек напомињала да је крајњи циљ владе у Приштини етничко чишћење Срба са Косова и Метохије.

- Задњи разговор смо имали са амбасадором САД у Приштини где смо изразили све наше бојазни које произилазе из овакве одлуке. Могу рећи да смо разговарали и о другим темама, пре свега једна од тема је била да је низ наших суграђана ухапшен неосновано, а онда смо разговарали и о упадима у наше институције као и о одлуци о укидању динара. Наишли смо на разумевање, сагласни смо са многим питањима, и сам амбасадор је сагласан да је ово изузетно опасан потез - истакао је Елек.

Он је истакао да су угрожени сви који имају примања из Републике Србије, пензионери, корисници социјалних давања, студенте и други, односно око 100.000 Срба на КиМ.

Нагласио је да укидање динара и платног промета ставља Србе у неподношљив положај и представља увод у тотални егзодус српског народа.

- Ово је увод у тотални егзодус српског народа са територије Косова и Метохије, то уопште није случајан резултат, то су унапред припремљени потези владе Аљбина Куртија и ми добро препознајемо његов рукопис у овој одлуци. Треба јасно разумети да се овом одлуком укидају српске институције које се старају о образовању, здравству, социјалној помоћи и економији, што у преводу значи да се укида живот Срба овде на територији Косова и Метохије - рекао је Елек.

О упаду у просторије општина у Метохији обавештена међународна заједница

Потпредседник Српске листе, Драгиша Миловић, изјавио је данас да упад тзв. специјалних полицијских снага у просторије привремених органа Пећ и Исток указује на то да Срби на Косову и Метохији немају перспективу и да је крајњи циљ њихово исељавање, о чему су обавештени и представници међународне заједнице.

- Слободно могу рећи да смо о страховима наших грађана известили и специјалног изасланика УН на овим просторима госпођу (Каролин) Зијаде, да смо имали састанке са амбасадором Европске уније господином (Томашом) Суниогом, и ево задњи састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава. Сви су они сагласни да се једино може доћи до решења дијалогом, односно споразумом у дијалогу - рекао је Миловић.

Он је додао да подржава предлог председника Србије Александра Вучића да се хитно сазове седница Савета безбедности Уједињених нација, јер цео свет мора да чује истину о страдању српског народа на КиМ.

- Позивамо сав цивилизовани свет да реагује. Сви са којима смо разговарали кажу да желе да се обезбеди опстанак српског народа, али морамо од њих инсистирати да показу конкретне резултате - рекао је Миловић.

Он је позвао председника Вучића да учини све да у разговорима са међународном заједницом одбрани право на опстанак српског народа на КиМ.

БОНУС ВИДЕО: