Ovo je izvod iz pisma koje će u ime naše države u ponedeljak na Ist Riveru predati Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri UN.

"Novosti" su imale uvid u delove teksta u kojem se potanko opisuje teror nad našim narodom na KiM, a koji je kulminirao odlukom vlasti u Prištini da ukine dinar.

- Na ovoj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN (1999) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku je kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima. Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane PIS u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora - što je trenutno u toku - navodi se u dopisu.

Konstatuje se, takođe, da "razornost pomenutih dugotrajnih mera represije tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje dinara predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 procenata Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana":

- Imajući u vidu da se ovaj proces drastično intenzivirao nakon nedavne najave i početka primene pomenute nelegalne mere ukidanja dinara, Republika Srbija inicira održavanje vanredne sednice SB UN kako bi se hitno preduzele mere koje bi sprečile nastanak nepopravljive štete po opstanak srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će Srbija zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Da bi sednica bila zakazana, misija Srbije pri UN takav zahtev treba da dostavi predsedavajućem SB, a tokom februara to je Gvajana.

Foto: Profimedia

 

 

Predsedavajući je dužan da taj zahtev iznese na prvoj sednici SB i da utvrdi da li oko tog pitanja ima konsenzusa među članicama kako bi ono moglo da se uvrsti u dnevni red.

Ukoliko konsenzus izostane, zahtev se stavlja na glasanje na kom je potrebno devet pozitivnih glasova od 15 članica ovog tela i ovde pravo veta ne postoji. 

Osim pet stalnih članica - SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, u aktuelnom sastavu SB kao nestalne članice su predsedavajuća Gvajana, Alžir, Ekvador, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sjera Leone, Slovenija i Švajcarska. 

Od ovih 15 članica, njih devet je priznalo Kosovo (SAD, Velika Britanija, Francuska, Gvajana, Japan, Malta, Švajcarska, Republika Koreja i Slovenija), dok takozvano Kosovo ne priznaje šest država članica SB (Rusija, Kina, Ekvador, Mozambik, Alžir, kao i Sijera Leone koji je povukao priznanje Kosova).

Ako odluka bude da se hitna sednica održi, ona se zakazuje u prvom raspoloživom terminu. To naravno podleže dogovoru članica SB, ali je uobičajeno da to bude u najkraćem roku, pa može biti i istog dana, za dva sata, u subotu ili nedelju ako to zahteva tema ili za nekoliko dana, piše Kosovo onlajn.

Poznavaoci prakse rada u UN kažu i da ako je zahtev za sednicom podnet na osnovu ugrožavanja mira i bezbednosti, odnosno ako je u pitanju otvoreni rat i sukob, da se tada ide po hitnom postupku, a kada to nije slučaj, da onda zahtev ide u radnu agendu SB. 

Jedno od pravila UN je i da država koja je članica Ujedinjenih nacija, ali nije u Savetu bezbednosti, može da učestvuje u raspravama SB, ali bez glasanja, kada Savet smatra da su pogođeni interesi te zemlje, pa tako na ovakvoj sednici može da prisustvuje i predstavnik Srbije.

Sednica može da bude zatvorena ili otvorena za javnost.

SAD tražile odlaganju odluku o suspenziji dinara

Stejt department poziva vladu tzv. Kosova da „odmah“ odloži sprovođenje odluke o suspenziji srpskog dinara na tzv. Kosovu.

- Sjedinjene Države su duboko razočarane i protive se trenutnim planovima tzv. Kosova da nastavi sa sprovođenjem odluke -  rekao je portparol Stejt departmenta za The Pavlovic Today.

Sjedinjene Države su „duboko razočarane i protive se“ trenutnim planovima tzv. Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar, rekao je portparol Stejt departmenta.

- Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicija odvijati, naglasio je portparol u snažnoj poruci. Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti koji je ranije rekao da se o ovom pitanju za njega „ne može pregovarati“.

Portparol je kritikovao odluku tzv. kosovske vlade, navodeći da je objavljena „bez adekvatne pripreme ili konsultacija“ sa Sjedinjenim Državama i EU. Portparol je otkrio da je američka vlada zatražila od tzv. kosovskih vlasti da objasne koji „neposredan problem treba da reši ova uredba” i da li je potrebna hitnost.

-Nismo čuli adekvatan odgovor - rekao je portparol.

- Skrećući pažnju na negativan uticaj odluke Vlade tzv. Kosova da ograniči srpski dinar i druge važne strane valute na srpsko stanovništvo i druge etničke grupe na Kosovu, portparol je naveo: „Mnogi građani tzv. Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati njihove penzije. Ova akcija je takođe u suprotnosti sa posvećenošću tzv. Kosova da radi kroz Dijalog koji vodi EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice" - rekao je portparol.

- Dobra uprava i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, saslušanje perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika tzv. Kosova u međunarodnoj areni - zaključio je portparol Stejt departmenta.

Ranije ove nedelje, The Pavlovic Today je dobio diplomatski memorandum Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kome se detaljno opisuju dalekosežne posledice suspenzije srpskog dinara na srpsko stanovništvo na Kosovu. U dopisu se naglašava nesigurna situacija u kojoj se suočavaju vitalne institucije kao što su škole, vrtići i bolnice. Ove institucije bi bile nesposobne da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove.

Zabrinutost u vezi sa jednostranim akcijama kosovskog premijera progresivno dobija dvostranačku podršku među američkim liderima. Bivši specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel izrazio je zabrinutost u vezi sa „nepravilnim ponašanjem” kosovskog premijera, upozoravajući da njegovo odbijanje da sarađuje sa međunarodnom zajednicom „ugrožava američke živote” vojnika raspoređenih u misijama na KiM. Zvaničnik NATO-a potvrdio je The Pavlovic Today danas da u KFOR-u ima 4.487 vojnika koji pripadaju 27 nacija. Prema podacima o rasporedu, na Kosovu se nalaze 593 američka vojnika.

I Pariz traži hitnu suspenziju odluke o zabrani dinara u južnoj srpskoj pokrajini

Francuska je zatražila hitnu suspenziju odluke tzv. Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara, navodeći da bi rešenje za to pitanje trebalo da se nađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske se navodi da je zvanični Pariz zabrinut zbog jučerašnjeg stupanja na snagu odluke kojom se odobrava samo evro za gotovinske transakcije na toj teritoriji.

Foto: Profimedia

 

Ističe se da će ta odluka, doneta na brzinu i neusklađeno, imati posledice na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, koja u velikoj meri zavisi od plaćanja u srpskim dinarima iz Srbije.

- U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija - dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: