Ово је извод из писма које ће у име наше државе у понедељак на Ист Риверу предати Немања Стевановић, стални представник Србије при УН.

"Новости" су имале увид у делове текста у којем се потанко описује терор над нашим народом на КиМ, а који је кулминирао одлуком власти у Приштини да укине динар.

- На овој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН (1999) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току је кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима. Ради се о нелегалној одлуци привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране ПИС у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора - што је тренутно у току - наводи се у допису.

Констатује се, такође, да "разорност поменутих дуготрајних мера репресије тзв. руководства косовских Албанаца, у оквиру којих нелегално укидање динара представља најсвеобухватнији поступак у намерном подвргавању Срба неподношљивим животним условима, упечатљиво илуструје податак да је више од 14 процената Срба већ напустило простор Косова и Метохије само за протеклих годину дана":

- Имајући у виду да се овај процес драстично интензивирао након недавне најаве и почетка примене поменуте нелегалне мере укидања динара, Република Србија иницира одржавање ванредне седнице СБ УН како би се хитно предузеле мере које би спречиле настанак непоправљиве штете по опстанак српског народа на простору Косова и Метохије.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће Србија затражити хитну седницу Савета безбедности УН поводом ситуације на Косову и Метохији. Да би седница била заказана, мисија Србије при УН такав захтев треба да достави председавајућем СБ, а током фебруара то је Гвајана.

Фото: Профимедиа

 

 

Председавајући је дужан да тај захтев изнесе на првој седници СБ и да утврди да ли око тог питања има консензуса међу чланицама како би оно могло да се уврсти у дневни ред.

Уколико консензус изостане, захтев се ставља на гласање на ком је потребно девет позитивних гласова од 15 чланица овог тела и овде право вета не постоји. 

Осим пет сталних чланица - САД, Велике Британије, Француске, Русије и Кине, у актуелном саставу СБ као несталне чланице су председавајућа Гвајана, Алжир, Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик, Република Кореја, Сјера Леоне, Словенија и Швајцарска. 

Од ових 15 чланица, њих девет је признало Косово (САД, Велика Британија, Француска, Гвајана, Јапан, Малта, Швајцарска, Република Кореја и Словенија), док такозвано Косово не признаје шест држава чланица СБ (Русија, Кина, Еквадор, Мозамбик, Алжир, као и Сијера Леоне који је повукао признање Косова).

Ако одлука буде да се хитна седница одржи, она се заказује у првом расположивом термину. То наравно подлеже договору чланица СБ, али је уобичајено да то буде у најкраћем року, па може бити и истог дана, за два сата, у суботу или недељу ако то захтева тема или за неколико дана, пише Косово онлајн.

Познаваоци праксе рада у УН кажу и да ако је захтев за седницом поднет на основу угрожавања мира и безбедности, односно ако је у питању отворени рат и сукоб, да се тада иде по хитном поступку, а када то није случај, да онда захтев иде у радну агенду СБ. 

Једно од правила УН је и да држава која је чланица Уједињених нација, али није у Савету безбедности, може да учествује у расправама СБ, али без гласања, када Савет сматра да су погођени интереси те земље, па тако на оваквој седници може да присуствује и представник Србије.

Седница може да буде затворена или отворена за јавност.

САД тражиле одлагању одлуку о суспензији динара

Стејт департмент позива владу тзв. Косова да „одмах“ одложи спровођење одлуке о суспензији српског динара на тзв. Косову.

- Сједињене Државе су дубоко разочаране и противе се тренутним плановима тзв. Косова да настави са спровођењем одлуке -  рекао је портпарол Стејт департмента за The Pavlovic Today.

Сједињене Државе су „дубоко разочаране и противе се“ тренутним плановима тзв. Косова да настави са применом одлуке о ограничењу увоза страних валута, укључујући и српски динар, рекао је портпарол Стејт департмента.

- Поново позивамо да се спровођење ове одлуке одмах одложи док се не успоставе задовољавајуће процедуре у складу са европским стандардима и док становништво не буде довољно едуковано о томе како ће се транзиција одвијати, нагласио је портпарол у снажној поруци. Тзв. косовски премијер Аљбин Курти који је раније рекао да се о овом питању за њега „не може преговарати“.

Портпарол је критиковао одлуку тзв. косовске владе, наводећи да је објављена „без адекватне припреме или консултација“ са Сједињеним Државама и ЕУ. Портпарол је открио да је америчка влада затражила од тзв. косовских власти да објасне који „непосредан проблем треба да реши ова уредба” и да ли је потребна хитност.

-Нисмо чули адекватан одговор - рекао је портпарол.

- Скрећући пажњу на негативан утицај одлуке Владе тзв. Косова да ограничи српски динар и друге важне стране валуте на српско становништво и друге етничке групе на Косову, портпарол је навео: „Многи грађани тзв. Косова сада не знају како ће плаћати своје рачуне или примати њихове пензије. Ова акција је такође у супротности са посвећеношћу тзв. Косова да ради кроз Дијалог који води ЕУ на решавању питања која утичу на добробит српске мањинске заједнице" - рекао је портпарол.

- Добра управа и добро међународно партнерство захтевају одвајање времена за процену последица, саслушање перспектива и консултације са другима о изводљивом решењу. Последица овог и сличних једностраних акција ограничава могућности Сједињених Држава као заговорника тзв. Косова у међународној арени - закључио је портпарол Стејт департмента.

Раније ове недеље, The Pavlovic Today је добио дипломатски меморандум Канцеларије за Косово и Метохију у коме се детаљно описују далекосежне последице суспензије српског динара на српско становништво на Косову. У допису се наглашава несигурна ситуација у којој се суочавају виталне институције као што су школе, вртићи и болнице. Ове институције би биле неспособне да измире своје финансијске обавезе, укључујући исплату плата, набавку основних ствари и оперативне трошкове.

Забринутост у вези са једностраним акцијама косовског премијера прогресивно добија двостраначку подршку међу америчким лидерима. Бивши специјални изасланик председника Ричард Гренел изразио је забринутост у вези са „неправилним понашањем” косовског премијера, упозоравајући да његово одбијање да сарађује са међународном заједницом „угрожава америчке животе” војника распоређених у мисијама на КиМ. Званичник НАТО-а потврдио је The Pavlovic Today данас да у КФОР-у има 4.487 војника који припадају 27 нација. Према подацима о распореду, на Косову се налазе 593 америчка војника.

И Париз тражи хитну суспензију одлуке о забрани динара у јужној српској покрајини

Француска је затражила хитну суспензију одлуке тзв. Централне банке Косова о забрани коришћења динара, наводећи да би решење за то питање требало да се нађе у оквиру дијалога Београда и Приштине који води Европска унија.

У саопштењу Министарства спољних послова Француске се наводи да је званични Париз забринут због јучерашњег ступања на снагу одлуке којом се одобрава само евро за готовинске трансакције на тој територији.

Фото: Профимедиа

 

Истиче се да ће та одлука, донета на брзину и неусклађено, имати последице на свакодневни живот српске заједнице на Косову, која у великој мери зависи од плаћања у српским динарима из Србије.

- У недостатку алтернативних решења до данас, Француска позива на хитну суспензију ове мере како би се обезбедио довољан прелазни период. Позивамо косовске власти да пронађу решење путем преговора у оквиру дијалога који води Европска унија - додаје се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: