Ovaj slučaj podelio je celu Hrvatsku nakon što je nadbiskup razrešio sveštenika kojeg je muž žene sa kojom se dopisivao uhvatio na delu, a sada je ponovo počela da se deli po društvenim mrežama. 

Naime, meštanin Sikirevaca Ivan Lepan uhvatio je svoju suprugu u dopisivanju sa sveštenikom, a tu neprimernu konverzaciju je prijavio nadbiskupu. 

- Dogodilo se to da sam počeo da sumnjam da se moja supruga dopisuje s nekim, a ubrzo sam saznao i ko je to. To je bio naš župnik. Flertovali su. Krivi su oboje, i on i moja supruga, ali mislim da je on više kriv jer je on moralna vertikala u selu i nije se smeo petljati u to. I zato sam to objavio javno - ispričao je tada suprug, a naknadno poručio i kako je zadovoljan time što sveštenik više nije župnik.

- Razriešenom župniku želim sve najbolje i lično protiv njega kao čoveka nemam ništa. Želim da dobro razmisli o svojim nečasnim postupcima, neka sam sa sobom raščisti želi li i dalje biti sveštenik. Verujem da će mu Bog u tome pomoći. Poručujem mu da sam uvek spreman za razgovor - istakao je ranije. 

Iako je razrešen zbog ovog skandala, sveštenik Stjepan Šumanovac je tokom prošle godine ponovno dobio svoju župu, pisao je portal Brodska stvarnost, a ovu vest preneli su mnogi hvatski mediji.

Šumanovac je krajem oktobra 2022. godine razrešen službe župnika Župe Svetog Nikole u Sikirevcima i neko vreme je proveo na ostrvu Pašman u manastiru Benediktinaca gde je bio poslat na duhovno sabiranje. Tamo je mesec dana radio, molio i razgovarao s duhovnikom, pisao je svojevremeno Net.hr.

Nakon razrešenja i duhovnog sabiranja, ovaj sveštenik je dobio novu župu, što je izazvalo različite komentare, pisao je ATVBL.

Stjepan Šumanovac u Selcima je Đakovačkim, u župi kojom upravlja u odsutnosti župnika. O događajima u staroj župi govorio je samo jedno.

- Ono što se dogodilo sa mnom kao sveštenikom i kao čovekom ja mogu reći iskreno da mi je žao - rekao je Šumanovac i dodao:

- Znam šta sam sve prošao, šta sad još prolazim i ono što sam prolazio u tom duhovnom sabiranju. Znam koliko to ima težinu za moj život - kazao je tada Šumanovac.

O kojem je, kako kaže, dobro razmislio.

- Suočio sam se sa sobom, s Bogom – to mi je najvažnije, ja Bogu odgovaram. Je li tako? Bogu odgovaram i nekako želim dalje pomirbeno, s oprostom pomirbeno znači nastaviti svoj život - istakao je Šumanovac.

S krstom koji nosi želi i dalje kao sveštenik da služi Bogu i ljudima. Meštani Selaca Đakovačkih imali su podeljeno mišljenje o dolasku ovog sveštenika u njihovu županiju.

- Dobro nam došao, valjda će biti dobar, nadajmo se. Znate priču koja je iza njega? To je prošlost - rekla je jedna meštanka, dok je muškarac iz ovog mesta bio oprezan, uz dozu humora.

- Ja kažem svojoj ženi, nemoj izlaziti napolje - rekao je uz osmeh jedan od meštana za hrvatski RTL.

BONUS VIDEO: