Nastavljamo priču o Iso Lero DŽambi - dorćolskom žestokom momku i kriminalnom donu, čija životna storija je ponovo u interesovanju posle izlaska filma "Nedelja" o životu pevača DŽeja Ramadanoskog, njegovog brata od tetke.

DŽambu u "Nedelji" tumači glumac Marko Janketić, a njegovo telo ni dan danas nije pronađeno. Iso Leru se gubi svaki trag 23. septembra 1992. godine, a u trećem delu serijala "Nportal.rs" o njegovom životu kroz "oživljavanje" tekstova iz novinske arhive, selimo se u doba posle njegovog nestanka. Tačnije, dva i po meseca po nestanku - kroz novinsku crticu iz 12. decembra 1992. godine.

O tome šta se kobnog jutra 23. septembra događalo u kockarnici na šestom spratu "Beograđanke" gradom su kružile brojne verzije koje su takođe predstavljane i u novinskim člancima. Jedni su tvrdili da je Lero još uvek živ, drugi da je ubijen.

Jedna od verzija je bila kako je DŽamba preminuo tri dana pošto je pretučen u kockarnici (po nekima se tvrdi i da je izdahnuo na licu mesta), a zatim iskomadan i bačen u Dunav kod Višnjičke banje. Najčešće se spekulisalo da sa tim incidentom ima veze Željko Ražnatović Arkan (koji se kasnije kleo i njegovoj supruzi da nema veze s tim) i da su ga pretukle njegove "delije" koje su bile u obezbeđenju kockarnice, čak su postojele i dojave da je on zatočen u zatvoru Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu, u Arkanovoj vili, u Slankamenu, na VMA, u Kliničkom centru na Bežanijskoj kosi, na Adi Ciganliji i drugim mestima. Sporadično se spominjalo da je "služba" povezana sa nestankom žestokog Dorćolca.

Foto: D. Mišić, reprint Večernje novosti

 

 

Kako bilo, jedina konkretna i zvanična novina od nestanka Isa Lera (nažalost, ne o njemu lično) pojavila se upravo dva i po meseca potom o kome govori crtica koja je izašla 12. decembra 1992. godine koju prenosimo u celosti:

DŽAMBO DOBIO ĆERKU

Prošlo je već dva i po meseca otkada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima i bez traga, nestao Iso Lero DŽamba, legenda beogradskog podzemlja i vlasnik agencije "Karmen".

Nagađanja oko toga da li je još živ i gde se nalazi - još traju, a ljudi u "Karmenu" svakodnevno iščekuju bilo kakvu vest o svom direktoru i prijatelju.

Foto: Arhiv Borbe

 

 

Juče, rano ujutru, jedna vest stigla je iz porodilišta. Gospođa Snežana Lero, DŽambina supruga (kojoj je juče bio i rođendan) rodila je ćerku. Da li će ova vest stići i do DŽambe?

A. P.

* "Nportal.rs" za vas izvlači tekstove iz novinske arhive "Borbe", a ovaj tekst objavljen je u "Politici" 12.12.1992. godine.*

BONUS VIDEO: