Настављамо причу о Исо Леро Џамби - дорћолском жестоком момку и криминалном дону, чија животна сторија је поново у интересовању после изласка филма "Недеља" о животу певача Џеја Рамаданоског, његовог брата од тетке.

Џамбу у "Недељи" тумачи глумац Марко Јанкетић, а његово тело ни дан данас није пронађено. Исо Леру се губи сваки траг 23. септембра 1992. године, а у трећем делу серијала "Нпортал.рс" о његовом животу кроз "оживљавање" текстова из новинске архиве, селимо се у доба после његовог нестанка. Тачније, два и по месеца по нестанку - кроз новинску цртицу из 12. децембра 1992. године.

О томе шта се кобног јутра 23. септембра догађало у коцкарници на шестом спрату "Београђанке" градом су кружиле бројне верзије које су такође представљане и у новинским чланцима. Једни су тврдили да је Леро још увек жив, други да је убијен.

Једна од верзија је била како је Џамба преминуо три дана пошто је претучен у коцкарници (по некима се тврди и да је издахнуо на лицу места), а затим искомадан и бачен у Дунав код Вишњичке бање. Најчешће се спекулисало да са тим инцидентом има везе Жељко Ражнатовић Аркан (који се касније клео и његовој супрузи да нема везе с тим) и да су га претукле његове "делије" које су биле у обезбеђењу коцкарнице, чак су постојеле и дојаве да је он заточен у затвору Српске добровољачке гарде у Ердуту, у Аркановој вили, у Сланкамену, на ВМА, у Клиничком центру на Бежанијској коси, на Ади Циганлији и другим местима. Спорадично се спомињало да је "служба" повезана са нестанком жестоког Дорћолца.

Фото: Д. Мишић, репринт Вечерње новости

 

 

Како било, једина конкретна и званична новина од нестанка Иса Лера (нажалост, не о њему лично) појавила се управо два и по месеца потом о коме говори цртица која је изашла 12. децембра 1992. године коју преносимо у целости:

ЏАМБО ДОБИО ЋЕРКУ

Прошло је већ два и по месеца откада је, под још неразјашњеним околностима и без трага, нестао Исо Леро Џамба, легенда београдског подземлја и власник агенције "Кармен".

Нагађања око тога да ли је још жив и где се налази - још трају, а људи у "Кармену" свакодневно ишчекују било какву вест о свом директору и пријатељу.

Фото: Архив Борбе

 

 

Јуче, рано ујутру, једна вест стигла је из породилишта. Госпођа Снежана Леро, Џамбина супруга (којој је јуче био и рођендан) родила је ћерку. Да ли ће ова вест стићи и до Џамбе?

А. П.

* "Нпортал.рс" за вас извлачи текстове из новинске архиве "Борбе", а овај текст објављен је у "Политици" 12.12.1992. године.*

БОНУС ВИДЕО: