Članovi porodice potvrdili su da se Kenedi, koja je iz Vejkrosa u DŽordžiji, nalazi među vojnicima ubijenim u napadu militanata koje podržava Iran na malu ispostavu u blizini granice sa Sirijom.

- Naša porodica želi da vam se zahvali na poštovanju koje ste iskazali Kenedi. Naša Mančkin će nedostajati mnogima - napisao je član porodice Šon Sanders na Fejsbuku.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Zastave u Vejkrosu su se u ponedeljak vijorile na pola koplja dok gradonačelnik Majkl-Anđelo DŽejms planira da održi počasnu službu kad njeno telo bude vraćeno kući.

Napad na udaljenu bazu na severoistoku Jordana, koji se dogodio u subotu uveče, označio je prve američke žrtve u neprijateljskoj vatri u regionu otkako su američke trupe stavljene u stanje pripravnosti nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

 

 

 

 

Najsmrtonosniji napad

Napad dronom je takođe bio najsmrtonosniji napad na američke trupe na Bliskom istoku otkako je ISIS bomba ubila četiri američka vojnika 2019. godine.

Dron je došao u isto vreme kada se vraćao američki dron u bazu, pa je protivvazdušni sistem bio isključen, istakao je zvaničnik Pentagona.

SAD su za napad okrivile proiranske milicije, dok Teheran negira da stoji iza napada, nazivajući optužbe "bezosnovne" i da "nema uticaj na odluke pobunjeničkih grupa".

Islamski otpor u Iraku, "krovna" grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na američku bazu na granici Jordana i Sirije.

Predsednik DŽo Bajden je brzo za napad okrivio Iran i obećao da će SAD odgovoriti.

- Dok još uvek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje deluju u Siriji i Iranu - rekao je predsednik posle napada i obećao da će SAD „odgovoriti".

Povređene najmanje 34 osobe

Povređena su 34 američka pripadnika vojske, neki se nalaze u kritičnom stanju, a među njima su pripadnici Nacionalne garde Arizone koji su raspoređeni u Jordanu od septembra.

- Identifikovano je da su pripadnici Nacionalne garde Arizone bili u toj oblasti tokom napada bespilotnih letelica 27. januara na severoistoku Jordana, blizu granice sa Sirijom - navodi se u saopštenju Nacionalne garde Arizone.

Činjenice o ovom napadu se još prikupljaju i za sada nije poznato koliko je pripadnika Arizone pogođeno.

(NJujork post, BBC)

BONUS VIDEO: