Чланови породице потврдили су да се Кенеди, која је из Вејкроса у Џорџији, налази међу војницима убијеним у нападу милитаната које подржава Иран на малу испоставу у близини границе са Сиријом.

- Наша породица жели да вам се захвали на поштовању које сте исказали Кенеди. Наша Манчкин ће недостајати многима - написао је члан породице Шон Сандерс на Фејсбуку.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Заставе у Вејкросу су се у понедељак вијориле на пола копља док градоначелник Мајкл-Анђело Џејмс планира да одржи почасну службу кад њено тело буде враћено кући.

Напад на удаљену базу на североистоку Јордана, који се догодио у суботу увече, означио је прве америчке жртве у непријатељској ватри у региону откако су америчке трупе стављене у стање приправности након напада Хамаса на Израел 7. октобра.

 

 

 

 

Најсмртоноснији напад

Напад дроном је такође био најсмртоноснији напад на америчке трупе на Блиском истоку откако је ИСИС бомба убила четири америчка војника 2019. године.

Дрон је дошао у исто време када се враћао амерички дрон у базу, па је противваздушни систем био искључен, истакао је званичник Пентагона.

САД су за напад окривиле проиранске милиције, док Техеран негира да стоји иза напада, називајући оптужбе "безосновне" и да "нема утицај на одлуке побуњеничких група".

Исламски отпор у Ираку, "кровна" група неколико наоружаних милитантних ирачких фракција које подржава Иран, преузела је одговорност за нападе на америчку базу на граници Јордана и Сирије.

Председник Џо Бајден је брзо за напад окривио Иран и обећао да ће САД одговорити.

- Док још увек прикупљамо чињенице о овом нападу, знамо да су га извеле радикалне милитантне групе које подржава Иран, које делују у Сирији и Ирану - рекао је председник после напада и обећао да ће САД „одговорити".

Повређене најмање 34 особе

Повређена су 34 америчка припадника војске, неки се налазе у критичном стању, а међу њима су припадници Националне гарде Аризоне који су распоређени у Јордану од септембра.

- Идентификовано је да су припадници Националне гарде Аризоне били у тој области током напада беспилотних летелица 27. јануара на североистоку Јордана, близу границе са Сиријом - наводи се у саопштењу Националне гарде Аризоне.

Чињенице о овом нападу се још прикупљају и за сада није познато колико је припадника Аризоне погођено.

(Њујорк пост, ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: