Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može da dovede do požara u domu.

Kako pravilno koristiti kablove

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabela. Nikada ne priključujte velike uređaje na produžni kabl. Ako koristite produžni kabl, redovno proveravajte uređaje kako ne bi bili oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrejavanje. Uvek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

Foto: D.Jovanović

 

Kada je reč o ostalim merama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki uređaji drže dalje od zida kako bi se izbeglo zadržavanje toplote. Takođe, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji posle danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može da vodi ka požaru. Izbegavajte prekomereno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste sprečili oštećenje unutar kabla. Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kablu. Ako primetite oštećenja, odmah zamenite utikače ili potražite stručnu pomoć.

Koristite produžni kabel odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može da uzrokuje pregrejavanje.

Postavite produžni kabl onde gde neće biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako koristite produžni kabl napolju, osigurajte da je to odgovarajući, vodootporan kabl, i držite utikače iznad nivoa tla kako bi se izbegao kontakt sa vlagom, piše Espreso.

BONUS VIDEO: