Када су већ укључени телевизор, рачунар и лампа, додатно укључивање електричног радијатора може да доведе до пожара у дому.

Како правилно користити каблове

Већина произвођача електричних радијатора препоручује директно повезивање са зидном утичницом, а не преко продужног кабела. Никада не прикључујте велике уређаје на продужни кабл. Ако користите продужни кабл, редовно проверавајте уређаје како не би били оштећени.

Држите све каблове и утичнице даље од извора топлоте, остављајући довољно простора око уређаја како би се спречило прегрејавање. Увек искључујте из струје уређаје који нису у употреби.

Фото: Д.Јовановић

 

Када је реч о осталим мерама опреза, стручњаци препоручују да се велики уређаји држе даље од зида како би се избегло задржавање топлоте. Такође, укључивање лаптопа или пуњача за телефон, који после данима остају укључени, а леже на кревету, може да води ка пожару. Избегавајте прекомерено савијање или увијање продужног кабла, како бисте спречили оштећење унутар кабла. Немојте користити оштећене утикаче или утичнице на продужном каблу. Ако приметите оштећења, одмах замените утикаче или потражите стручну помоћ.

Користите продужни кабел одговарајуће дужине за потребе ваших уређаја. Употреба прекратког кабла који је под превеликим оптерећењем може да узрокује прегрејавање.

Поставите продужни кабл онде где неће бити изложен директној сунчевој светлости или екстремним температурама. Ако користите продужни кабл напољу, осигурајте да је то одговарајући, водоотпоран кабл, и држите утикаче изнад нивоа тла како би се избегао контакт са влагом, пише Еспресо.

БОНУС ВИДЕО: