Verni narod iz svih krajeva prestonice došao je da se pokloni ovoj svetinji. I stari i mladi strpljivo su u tišini stajali u redu, koji se protezao od porte i opasao Crkvu Svetog Marka.

Ilinka Kuzmanović, medicinska sestra, kaže da studen ne oseća jer je greje neka posebna toplina, posle celivanja ikone, iako je četrdesetak minuta čekala da uđe u hram. Baka Rosa Popović uverava da se pouzdala u božju pomoć da je noge služe jer je došla iz Kumodraža da se pomoli za šestoro unučića, a Bogorodica je to, kako brižna baka smatra, znala jer su je mnogi mlađi od nje propustili, pa je za tili čas stigla pred ulaz. Mogla se zapaziti i poneka suza radosnica, ona koja budi nadu da će posle molitve sve biti bolje, a lako se prepoznavala na ozarenim licima sugrađana. Bilo je i onih koji nisu znali da čudotvorna ikona dolazi u prestonicu, pa su se u prolazu ovde zadržali i planove zamenili ovim kako ističu važnim događajem.

Foto: D. Milovanović

 

Foto: D. Milovanović

 

Akatist Majki Božjoj Umekšanje zlih srca, sinoć je čitan u 17 sati, a danas će biti u 16 časova, povodom ispraćanja ikone u Petrovaradin u Hram Pokrova Presvete Bogorodice, a zatim nastavlja put u manastir Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, gde će ostati do 30. januara, ikona će potom na radost vernog naroda blagosloviti i Niš, gde će biti do 2. februara u manastiru Prepodobnog Romana.

Ova čudotvorna ikona u avgustu prošle godine bila je u podgoričkom Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog i u manastiru Ostrog. Slava o mirotočivoj ikoni pronela se iz Rusije širom sveta, a ikona mirotoči 24 godine i zato se naziva „živa”, jer na određene događaje u društvu trenutno reaguje mirotočenjem ili krvotočenjem. Ona putuje po svetu i leči stradale i nemoćne. I nežan i blagočestiv miris ove ikone osetili su mnogi. Na površini se vide male kapljice „nebeske rose”, rasute po licu, poput sitnih providnih bisera. Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica bez Bogomladenca sa sedam strela ili mačeva koji bodu njeno srce. U ovom slučaju sedam strela probijaju telo Prečiste, o kojima je pravedni Simeon Bogonosac prorekao, obraćajući se ovoj ikoni rečima: „A i tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnogih srca”, što označava punoću tuge, koju je Presveta Deva Marija pretrpela u svom zemaljskom životu.

 

 

 

 

Ova ikona jedna je od velikih svetinja današnje Rusije koja se naziva i Semistreljnaja (sedam strela). NJen mirotočivi lik nalazi u podmoskovskom selu Bačurino, gde je za nju po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela.

Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan „soku” koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima su zarastanje rana, antidepresiv i još mnogo toga. O ovoj ikoni snimljen je i film.

Ikona je u našu zemlju stigla u organizaciji Fondacije „Sveti Roman” iz Moskve.

BONUS VIDEO: