Верни народ из свих крајева престонице дошао је да се поклони овој светињи. И стари и млади стрпљиво су у тишини стајали у реду, који се протезао од порте и опасао Цркву Светог Марка.

Илинка Кузмановић, медицинска сестра, каже да студен не осећа јер је греје нека посебна топлина, после целивања иконе, иако је четрдесетак минута чекала да уђе у храм. Бака Роса Поповић уверава да се поуздала у божју помоћ да је ноге служе јер је дошла из Кумодража да се помоли за шесторо унучића, а Богородица је то, како брижна бака сматра, знала јер су је многи млађи од ње пропустили, па је за тили час стигла пред улаз. Могла се запазити и понека суза радосница, она која буди наду да ће после молитве све бити боље, а лако се препознавала на озареним лицима суграђана. Било је и оних који нису знали да чудотворна икона долази у престоницу, па су се у пролазу овде задржали и планове заменили овим како истичу важним догађајем.

Фото: Д. Миловановић

 

Фото: Д. Миловановић

 

Акатист Мајки Божјој Умекшање злих срца, синоћ је читан у 17 сати, а данас ће бити у 16 часова, поводом испраћања иконе у Петроварадин у Храм Покрова Пресвете Богородице, а затим наставља пут у манастир Свете Меланије Римљанке у Зрењанину, где ће остати до 30. јануара, икона ће потом на радост верног народа благословити и Ниш, где ће бити до 2. фебруара у манастиру Преподобног Романа.

Ова чудотворна икона у августу прошле године била је у подгоричком Саборном храму Васкрсења Христовог и у манастиру Острог. Слава о мироточивој икони пронела се из Русије широм света, а икона мироточи 24 године и зато се назива „жива”, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем. Она путује по свету и лечи страдале и немоћне. И нежан и благочестив мирис ове иконе осетили су многи. На површини се виде мале капљице „небеске росе”, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера. На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стрела или мачева који боду њено срце. У овом случају седам стрела пробијају тело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац прорекао, обраћајући се овој икони речима: „А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца”, што означава пуноћу туге, коју је Пресвета Дева Марија претрпела у свом земаљском животу.

 

 

 

 

Ова икона једна је од великих светиња данашње Русије која се назива и Семистрељнаја (седам стрела). Њен мироточиви лик налази у подмосковском селу Бачурино, где је за њу по благослову схиархимандрита Илије изграђена капела.

Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије испитала је икону. Узели су смирну да проуче њен састав. Научници су утврдили да је сличан „соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава. Међу њима су зарастање рана, антидепресив и још много тога. О овој икони снимљен је и филм.

Икона је у нашу земљу стигла у организацији Фондације „Свети Роман” из Москве.

БОНУС ВИДЕО: