Srbija ima čime da se ponosi. U njoj živi najbolji mladi fizičar na svetu.

Dok rezultati tvrde da je najbolji mladi fizičar na svetu, narod ga naziva genijem i naslednikom Nikole Tesle, Kikinđanin Andrej Popović kaže:

- Ne sebe ne doživljavam kao genija iskreno da kažem. Ja mislim da sam se samo pronašao u nekom svom interesovanju, u nečemu što mi ide i za šta sam talentovan. Svako može to isto u sebi pronaći i naravno svako može biti genij u nekoj oblasti.

Upravo skromnost i dubokoumnost su ono što ćete prvo zapaziti kod Andreja. S druge strane, njegove vizije dosežu daleko, te smatra da bi svoj pečat u budućnosti mogao da ostavi u oblastima kvantne mehanike, nuklearne fizike i opšte astrofizike:

Foto: Jutjub printskrin/TV Kikinda

 

 

- Najviše interesovanja je pobudila metoda laserskih jedara, što sam radio u prošlom radu i to je povezano sa astrofizikom. To je ukratko način da mi zamenimo konvencionalne rakete i da dostižemo mnogo veću brzinu za manju utrošenu energiju. Meni se taj koncept mnogo svideo. Mislim još se nije usavršio taj sistem, ali kad bih pomogao u usavršavanju tog sistema verovatno bismo mogli da izmislimo taj efikasniji space travel, što bih se reklo, odnosno kretanje kroz svemir.

Nekima su prirodne nauke bauk, a za Andreja, pak izazov. Ne snalazi se on samo u tome, već mu od ruke idu i društveni predmeti, što kazuju i brojna priznanja sa takmičenja, i to još od prvog razreda osnovne škole.

Foto: Jutjub printskrin/ Radio-televizija Vojvodine

 

 

- Moji roditelji nisu imali cilj uopšte da ja budem u nauci. Oni su više hteli da se bavim sportom i da budem dobar drug, dobar čovek i slično. Nisu očekivali uopšte ovo, da će biti nauka primarna oblast kojom ću se baviti.

Budući da mu ostaje još godinu i po dana da se odluči koji će fakultet upisati, a dobrodošlice pristižu i sa inostranog fakulteta, Andrej se nada da će jednog dana svojim znanjem doprineti svojoj zemlji.

- Ja stvarno volim našu zemlju i verujem da ima potencijala za mnoge naučnike. Nekako cilj svakog čoveka koji oseća imalo patriotizma jeste da pomogne svojoj zemlji!

(Kurir)

BONUS VIDEO: