Србија има чиме да се поноси. У њој живи најбољи млади физичар на свету.

Док резултати тврде да је најбољи млади физичар на свету, народ га назива генијем и наследником Николе Тесле, Кикинђанин Андреј Поповић каже:

- Не себе не доживљавам као генија искрено да кажем. Ја мислим да сам се само пронашао у неком свом интересовању, у нечему што ми иде и за шта сам талентован. Свако може то исто у себи пронаћи и наравно свако може бити гениј у некој области.

Управо скромност и дубокоумност су оно што ћете прво запазити код Андреја. С друге стране, његове визије досежу далеко, те сматра да би свој печат у будућности могао да остави у областима квантне механике, нуклеарне физике и опште астрофизике:

Фото: Јутјуб принтскрин/TV Kikinda

 

 

- Највише интересовања је побудила метода ласерских једара, што сам радио у прошлом раду и то је повезано са астрофизиком. То је укратко начин да ми заменимо конвенционалне ракете и да достижемо много већу брзину за мању утрошену енергију. Мени се тај концепт много свидео. Мислим још се није усавршио тај систем, али кад бих помогао у усавршавању тог система вероватно бисмо могли да измислимо тај ефикаснији спаце травел, што бих се рекло, односно кретање кроз свемир.

Некима су природне науке баук, а за Андреја, пак изазов. Не сналази се он само у томе, већ му од руке иду и друштвени предмети, што казују и бројна признања са такмичења, и то још од првог разреда основне школе.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Radio-televizija Vojvodine

 

 

- Моји родитељи нису имали циљ уопште да ја будем у науци. Они су више хтели да се бавим спортом и да будем добар друг, добар човек и слично. Нису очекивали уопште ово, да ће бити наука примарна област којом ћу се бавити.

Будући да му остаје још годину и по дана да се одлучи који ће факултет уписати, а добродошлице пристижу и са иностраног факултета, Андреј се нада да ће једног дана својим знањем допринети својој земљи.

- Ја стварно волим нашу земљу и верујем да има потенцијала за многе научнике. Некако циљ сваког човека који осећа имало патриотизма јесте да помогне својој земљи!

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: