- Neprijateljski američko-britanski avioni izveli su 18 vazdušnih napada u poslednjih nekoliko sati, uključujući 12 na Amanat al-Asima i glavni grad provincije Sana - rekao je Sarija.

Još tri napada, rekao je on, izvršena su na ciljeve u provinciji Hodeidah u zapadnom Jemenu, dva u centralnoj provinciji Taiz i još jedan u provinciji Al Bajda.

Huti u severnom Jemenu, koji kontrolišu većinu jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili na svoju nameru da napadnu sve brodove povezane sa Izraelom , pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih i da im ne prilaze na moru. Jedan broj brodarskih kompanija odlučio je da obustavi transport kroz Crveno more.

Huti su rekli da njihove akcije u Crvenom moru imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze, i tvrde da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

SAD i Velika Britanija izvode udare na ciljeve Huti od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru. Mohamed Ali al-Huti, član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: